Czas napisać kilka słów o zamienniku SCLD, bo taki jest i działa, ale od początku. Autorem tego zamiennika jest Mark Smith, który zaprojektował dobrze znanego SLAMa. Dzięki uprzejmości Marka, otrzymałem od niego wsad oraz 4 płytki. Jedna płytka poszła na znajdowanie błędów w ścieżkach i jedną uszkodziłem przy próbach z montażem elementów SMD. W ostateczności zbudowałem 2 w pełni działające zamienniki. Od kilku tygodni bawię jednym z nich w Timmym. Od strony implementacji CPLD nie ma co rozwodzić się, ponieważ Mark wykonał kawał dobrej roboty i zaimplementował wszystko to co było w oryginalnym SCLD. Wyzwaniem było i jest zmieszczenie samego CPLD i układów pomocniczych na płytce o wymiarach obudowy PLCC-68 , tj. 25,4 x 25,4 mm. Wymiary PLCC68 narzucają ograniczenie się do układów o 100 wyprowadzeniach, a i tak jest ciasno. Ponad to CPLD powinno, albo działać na napięcie +5V, albo akceptować takie poziomy napięć na wejściach. Wyboru nie ma za wiele, chociaż oba potencjalne układy są typów które wyszły lub zaraz wyjdą z produkcji. Mając do dyspozycji 160 albo 144 makrokomórki, nic dodatkowego nie zmieści się w nich. W tym konkretnym zamienniku jest Altera MAX7000S. Mark ma w opracowaniu wersję na Xilinxie, ale jest w nim odrobinę za ciasno. Wszystkie układy pomocnicze wylądowały na spodniej stronie płytki i aby zminimalizować wysokość całości, PCB jest o grubości 1mm zamiast standardowej 1,6mm.

Bez książki o ULA'i ZX Spectrum oraz działającego SCLD, nie byłbym w stanie uruchomić tego zamiennika. Najwięcej problemów miałem ze znalezieniem brakującego pull-upa na jednej linii wejściowej oraz z wyjściem na magnetofon/beeper. Na szczęście w płytę Timmy'ego ze złączami kołków wokół gniazda PLCC, montować i demontować zamiennik bez najmniejszych problemów.

Na tę chwilę mam pewien pomysł w jaki sposób można by zamontować ten zamiennik w oryginalnym Timexie i aby był on zdejmowany. W grę wchodzą tylko złącza kołkowe o rastrze 1,27mm (0,05") i takie same gniazda. Mam nawet kandydata, którego pozbawię SCLD. Zanim wezmę się za niego, muszę potrenować zdejmowanie przyspawanego układu w PLCC i montaż gniazd na czymś innym, bo płyta Timexa jest zbyt delikatna. Tak na marginesie, przeprojektowałem płytkę ALE zrobiłem na niej błąd i otwory na złącza kołkowe są przesunięte 0,635mm i nie pasuje ona do Timmy'ego.

Czy i kiedy będzie ten zamiennik dostępny w sprzedaży? Nie mam pojęcia, ponieważ wsad jest objęty licencją i osobiście nie planuję jego produkcji, bo od tego są specjaliści.