Nikt z nas nie miał w 1984 ani Maca ani Amstrada 6128 ani MSX2+. Na pierwszego nie było nas stać, drugiego i trzeciego nie było

Mówimy o technologii czy o cenach? Jak o cenach, to wśród 8bitówek i Amstrad i MSX były za drogie dla nas w PL, przynajmniej dla większości. Topowe MSX2 Philipsa kosztowały w cenie Amigi 500 albo i więcej (8280)
Kompilator do BASICa był na dyskietce.
Wiesz co ZbyniuR, ja się orientuję, żeby były te rzeczy do 8bitówek. Tylko nadal - tryby graficzne w nich były kulawe rozdzielczościowo bez przeplotów (optycznie średnie rozwiązanie), tutaj pionowa rozdzielczość, przewidywana pod telewizory powoduje, że ten hires 512 × 342 na Macintoshu w 1984 roku jest naprawdę dobrze wyglądający. To już nie są czasy, gdy jestesmy skazani na jedną platformę, mogę sobie te komputery postawić obok siebie i porównać jak to wygląda więc te klechdy i legendy netowe na temat platform są proste do weryfikacji. Tego pisania na Macintoshu to były bodajże 4 strony w pamięci (128k RAM na wszystko, czyli i system (sprawdzałem na MacOS3) - co prawda bez części bibliotek bo w ROMie i soft i nasz tekst i fonty).
Komputer do pisania... W 1988 roku jakbym miał kasę i potrzebę pisania (bez bolączek PL literek), to bym kupił Z88, 640x64px, jako sprzęt do pisania - nadal robi na mnie wrażenie. Na bateriach typu paluszki, mały, lekki, klawiatura spoko.
Dawało sie pisać na 64 kolumnach 4x8 na ZXie. Bo ludzie to robili.
Odnośnie Apple i LaserWritera... Mówimy o naprawdę dużym poziomie abstrakcji cenowej, ale też technologii na zasadzie ogromnej nowości. Dopiero co formuje się Adobe i post Xeroxowe rozwiązanie Postcript. Aldus wypuszcza swoją rewolucję do "small DTP" czyli Page Makera.
Styczeń 1985. Drukareczka Apple LaserWriter za prawie 6k USD. Bazuje na bebechach Canona. Tylko w tej drukarce miałeś Motorolę 68000 @ MHz, 512 kB RAM i 1 MB bufora. To jeszcze nie są czasy na Ethernet, jest za drogi nawet do Apple, więc wymyślili sobie LocalTalk'a czyli taki serial sieciowy, prędkość na minus, ale z jednej drukarki o równowartości 2,5 Macintosha 128k możesz korzystać w sieci na kilku kompach.
edit: ile się strona ładowała to Ci nie napiszę, ale drukarka jako taka jechała 8 stron na minutę w 300dpi. Potem porobili różne modele, więcej RAMu chyba nawet były modele z dyskami w środku.