Podejrzewam, że ten, kto demontował enkoder, zakładał jego uszkodzenie. A jak już się wylutuje, to zamiast wlutować nowy, można przecież dać podstawkę. Często się tak robi z CPU, pamięciami itp., więc czemu nie z "analogiem"? Sam mam swojego testowego TC2048 z podstawką pod MC1377P. No ale gorzej, jak przy demontażu coś się uszkodzi. Tak jak było w tym przypadku.
BTW, MC1377P jest zasilany typowo 12V, natomiast wytrzymuje zasilanie do 15V.
A ja nadal nie odnotowałem sukcesu, mimo 2 dni walki. Obraz jest stabilny, ale... różowy. Widać to na pierwszym obrazku.
Od początku podejrzewałem generator "rampy" (docinanie bursta), choć potem stwierdziłem, że to sonda oscyloskopu wybija generator z punktu równowagi. Po włączeniu tłumika x10 oscylacje wyglądają na zgodne w okresie z sygnałem koloru (drugi obrazek). Jednak czasami coś brzydko migało na dolnym oscylogramie. Dopiero zapis wielu cykli do pamięci ujawnił "echa", czyli nie zawsze posłuszne synchronizacji przebiegi "rampy" (obrazek 3).
Jako referencja, wzorcowy wykres przebiegu z dokumentacji MC1377P na obrazku czwartym.
Tylko nie mam pomysłu, skąd się te "szaleństwa rampy" biorą. Wszystkie okoliczne elementy sprawdzone, napięcie 12V też wygląda przyzwoicie (elektrolit sprawdzony, próbnie wsadzony inny - to samo). Przetestowałem na 3 kwarcach różnego typu, stroiłem kwarce trymerem, przedzwoniłem wszystkie nóżki podstawki na okoliczność zwarć ze sobą oraz kontaktu do docelowych elementów biernych (po lutowaniu wszystko doszorowałem IPA), luty i kontakty OK. Wstawiłem w pętlę generatora rampy (piny 1 i 16 układu oraz masa) elementy z innego źródła, cały czas to samo.
Dopychanie układu palcem nic nie zmienia. Elementy bierne się nie grzeją, nie reagują na dotyk (oprócz okolic kwarcu oczywiście, bo wtedy zrywane są oscylacje). Wygrzanie okolicy hotairem (oczywiście w granicach rozsądku) nic nie wnosi.
Wszystkie testy powtórzyłem na innym egzemplarzu MC1377P - było dokładnie tak samo.
SCLD daje dobre sygnały, po zwarciu kwarcu jest absolutnie perfekcyjny obraz mono.
Skończyły mi się pomysły