Autor Wątek: [RC2014] Terminal VGA na RPi Pico.  (Przeczytany 7752 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
[RC2014] Terminal VGA na RPi Pico.
« dnia: 2022.07.17, 13:06:24 »
Ciekawy i prosty terminal do systemu RC2014 oparty o tanie (25zł) i jak na razie dostepne Raspberry Pi Pico.

https://rc2014.co.uk/modules/pi-pico-vga-terminal/

Możliwe że po przeprojektowaniu PCB albo po zrobieniu tego na kawałku plytki uniwersalnej będzie można go stosować z innym dowolnym systemem, bo to bazuje jeszcze raptem na kilkanastu rezystorach i kilku innych elementach.
« Ostatnia zmiana: 2022.07.18, 00:09:32 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
Odp: [RC2014] Terminal VGA na RPi Pico.
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.12.01, 16:50:52 »
Musiałem to wypróbować  :D

Aby skrócić czas oczekiwania na płytki z JLCPCB, zmontowałem wspomniany obwód na płytce eksperymentalnej.
Pierwszą rzeczą, którą mogę powiedzieć, jest to, że uruchomił się bez żadnych problemów i wyświetla ostry obraz na monitorze.
Mogę wybrać kolor tekstu, w zasadzie są cztery kolory, biały, bursztynowy, zielony i fioletowy.
Opcje portu komunikacyjnego można również dostosować i zapisać.
Jak na razie jest dobrze, ale nie można wybrać innej czcionki ani rozmiaru czcionki  :(
Uważam to za główną wadę tej koncepcji.
Na monitorze Samsunga wygląda to tak, jakby był to wyświetlacz dla osób słabowidzących.
Przy nieco mniejszej czcionce można by było widzieć  cały proces uruchamiania (Boot) Systemu, np. po resecie lub po włączeniu.

Oczywiście muszę przyznać, że nie wszystko dokładnie zrozumiałem w opisie, np. jak przydatna jest karta SD w terminalu, do czego potrzebne jest CLI, jak i gdzie ładowane są inne czcionki itd.

Kilka migawek z majsterkowania w załączniku.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
Odp: [RC2014] Terminal VGA na RPi Pico.
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.12.01, 17:26:56 »
Poniżej znajdują się jeszcze dwa zdjęcia.
Menu ustawień koloru i portu oraz ekran startowy systemu.