Kolega mówił że do swojego Spectruma (nie znam modelu niestety) kupił DivIDE. DivIDE wspiera karty CF, trudnodostępne, drogie. Jest jeszcze DivMMC, które mnie się osobiście podoba (dla kart SD/microSD). Ale są warianty:
- DivMMC + AY
- DivMMD + Kempston
Pytanie czy jak będę miał Spectrum 128K, to:
1. Potrzebuję zewnętrzny AY (bo wiem, że 128K ma AY)
2. Potrzebuję Kempston do standardowych joysticków (a jeśli tak, to czy 1 port czy 2)?
Od końca,
standard Kempston ma jeden port joysticka. Są interfejsy z dwoma ale wtedy jeden port to kempston, a drugi emuluje standard sinclair dla joysticka w standardzie kempston/atari. No i jest oczywiście Sinclair interface 2 i jego klony który obsługuje 2 joysticki ale w standardzie Sinclair.
Ja używam dwóch interfejsów produkcji Zaxon'a
1) Zaxon DiVMMC AY:
IMO zalety
- podwójny czytnik kart SD (ESXdos)
- port Kempston
- audio stereo AY
- przycisk Reset (przy ZXS 128, nie ma takiego znaczenia jak przy ZXS48

)
- możliwość konfiguracji ZXS 128/48, odwracanie zegara
- możliwość wyłączenia czytnika kart, przy aktywnym Kempston i AY
IMO wady
- jest nieprzelotowy
- ma stosunkowo duże gabaryty
2) Zaxon Just Nano SD Kempstron
IMO zalety
- czytnik kart SD (ESXdos)
- port Kempston
- jest przelotowy
- ma małe gabaryty
- możliwość konfiguracji ZXS 128/48, odwracanie zegara
IMO wady
- brak Reset (ZX Spectrum 128 ma )
- brak AY (ZX Spectrum 128 ma)
- brak możliwości wyłączenia (w zasadzie nie odczułem tego braku)
Oba mogę polecić divMMC AY głównie wykorzystuje z ZX48/+/Timex i ich klonami (ze względu na AY i reset), a Just Nano z ZXS128 i jego klonami.
Obiektywnie muszę jednak przyznać że przy oryginalnym ZX Spectrum 128 lepszy dźwięk uzyska się korzystając z divMMC AY
Wybór w przypadku ZX Spectrum 48 - zdecydowanie DivMMC AY ... chyba że masz niezależny interfejs audio który chcesz podłączyć do złącza krawędziowego - wtedy lepszy będzie Just Nano SD. W przypadku ZX Spectrum 128 raczej Just Nano (przelotowość i gabaryty) ... chyba, że priorytetem jest dźwięk wtedy divMMC.
Gdybym dziś miał kupić, to zapytałbym Zaxona o dostępność wariacji Just Nano, mianowicie
Just NanoSD Kempston TurboSound ("On board, DIV MMC, kempston interface and emulated 2x Ay Turbosound based on AVR-ay project.") - który mógłby być dla Ciebie najlepszym wyborem.
https://www.sellmyretro.com/offer/details/just-nano-sd-turbosound-edition-60524?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook