Wygląda, jakby monitor nie wiedział, jaki tryb obrazu ma być wybrany i się w kółko przełącza.
Sprawdź, czy masz odpowiednie napięcia na pinach 8 i 16.
Jaki dokładnie model Spectrum podłączasz? Od tego zależy, czy/jakie masz napięcie na złączu RGB.
W skrajnym przypadku można dołożyć zewnętrzny zasilacz.
Na oryginalnym ZX Spectrum 128K oraz Timex 2048 z modułem RGB w miejscu modulatora, przy próbie pomiaru napięcia na końcu kabla SCART na wtyczce, masa czyli blaszka dookoła scart i piny 8 lub 16, podobnie jak wszystkie pozostałe piny pokazują 0...
- Czy jest może do kupienia taki gotowy kabelek lub ktoś ma, robił, może zrobić ?
Ale co wtedy z Amigą też trzeba by było specjalny nowy kabelek Amiga-Scart zrobić i czy w ogóle taki się da zrobić, a może kupić i gdzie ?
Zewnętrzny zasilacz oj, nieeeee

- A czy te wejście w tym monitorze COMPONENT nie ratuje sytuacji jakoś czy jest to dokładnie to samo co SCART tylko że na chinchach ?
- Chyba zakupie na test adapter SCART - HDMI, tyle że widzę że tryby 1280x256 czy 1280x512 chyba nie będą działać już z opisu aukcji ?
<link do Allegro usunięto. Patrz regulamin pkt. 11>
Poza tym którą wersję lepiej wziąć z zasilaczem czy kabelkiem usb, która wydaje się wygodniejsza ?
Zastanawia mnie tylko jeszcze taki fakt: kiedyś u ojca na starym Samsungu 40" LE40A656A1FXXH z tych 3 komputerów
Amiga 1200
ZX Spectrum 128K
Timex 2048 (RGB)
udało mi się odpalić tylko ZX Spectrum 128K co świadczy że ma "jakieś inne RGB" niż Timex 2048