Z moich doświadczeń wynika że z kabelkami "Jack" jest pewien problem w ZX Spectrum.
Trzeba mieć przerobiony kabelek tak by do PC był wtyk stereo a do ZX wtyk mono z sumą obu kanałów lub tylko jednym z nich.
Tłumaczę dlaczego tak jest i właśnie to sprawdziłem/potwierdziłem miernikiem:
Jeśli zastosujemy kabelek stereo z obu stron to akurat w ZX Spectrum nie będzie stykać masa tego kabla a na masie w ZX pojawi się kanał prawy a sygnał audio będzie na lewym kanale, więc dostarczamy sygnał międzykanałowy bez masy jako odniesienia.
W drugim przypadku czyli kabla mono z obu stron, on bowiem wetknięty w PC zwiera nam zwykle kanał prawy komputera do masy co też nie jest zbyt korzystne bo możemy upalić wyjście słuchawkowe przy silnym wzmocnieniu.
Do poprawnego wgrywania gier ze współczesnego PC lub telefonu dorobiłem sobie prosty mini wzmacniacz na układzie LM386, dostępny też jako tania gotowa płytka np do Arduino, aby dopasować/zwiększyć amplitudę sygnału audio - to zdecydowanie pomogło.

Co do kompatybilności gier to oczywiście nie wszystkie tam będą działać, w formacie TZX może mieć problemy oraz część w formacie TAP też może nie działać jak wynika z moich doświadczeń, jednak OTLA bawiłem się już dość dawno i nie powiem teraz dokładnie z jakimi programami mogą być na pewno problemy...
Generalnie działa albo nie i dobór odpowiednich parametrów OTLA oraz amplitudy sygnału nie był jakąś filozofią.