Autor Wątek: MSX i Mapper Megaram  (Przeczytany 4966 razy)

zbylu

  • *
  • Wiadomości: 5
  • Miejsce pobytu:
    Kielce
    • Moodler.pl
MSX i Mapper Megaram
« dnia: 2023.01.08, 13:04:01 »
Dzień dobry,
Korzystając z okazji chciałbym się przywitać - jako nowy użytkownik na forum :) i zadać pytanie.
Otóż próbuję - na razie z niepowodzeniem - uruchomić grę Suite Macabre (https://maltanto.itch.io/suite-macabre) na MSX SV-738 z wykorzystaniem Mappera Megaram.
Komputer po włączeniu tej gry (plik ma 256KB, SofaRun w wersji 8) przestaje reagować, nic na ekranie się nie wyświetla. Z tego co wiem, gra działa także na MSX1, ale nie wiem jak ją poprawnie uruchomić korzystając z Mappera Megaram. Bardzo prosiłbym o podpowiedź, jak ustawić skonfigurować sprzęt by tę grę uruchomić na SVI...
Pozdrawiam,
Zbyszek

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #1 dnia: 2023.01.08, 14:52:46 »
Jak piszesz „Mapper Megaram” to masz na myśli co? W sensie konkretnie które urządzenie.
dużo sprzętu mało czasu.

jack_świdnik

  • *****
  • Wiadomości: 1639
  • Miejsce pobytu:
    Świdnik / Lublin
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #2 dnia: 2023.01.08, 16:28:28 »
mogę przetestować tą grę mam msx omegę i ten interfejs "SD Mapper MegaRAM 512k"
ale nie mam gry do testów, kupowałeś czy masz demko?
moje marzenie: Timex 2048 128K

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #3 dnia: 2023.01.08, 17:16:17 »
Tak na szybko - jest kiszka - czarny ekran, plus jakieś linie z kaszaną na samej górze, pobadam.
dużo sprzętu mało czasu.

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #4 dnia: 2023.01.08, 17:27:22 »
MegaFlashROM SCC+ SD to odpala.
dużo sprzętu mało czasu.

skoti

  • *****
  • Wiadomości: 745
  • Miejsce pobytu:
    Polska
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #5 dnia: 2023.01.08, 17:50:22 »
Na SD Mapperze nie działa. Carnivore2 odpala na MSX1 i 2.

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #6 dnia: 2023.01.08, 17:55:10 »
Cytuj
Size: MEGA ROM - 2 Mega Bit.

sprawdzam wymuszanie typu device, ale bez skutku.

dużo sprzętu mało czasu.

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #7 dnia: 2023.01.08, 18:12:38 »
dobra, rozwiązanie na szybko:

Cytuj
https://www.msx.org/downloads/loadrom-v-197

używać loadrom'u, działa, więcej nic dzisiaj nie wymyślę, jest niedziela :)

PS. zaktualizowałem artek o tym mapperze na blogu.

https://tooloudtoowide.com/recenzje/msx-sd-mapper-megaram-512k/
« Ostatnia zmiana: 2023.01.08, 18:29:04 wysłana przez tooloud »
dużo sprzętu mało czasu.

zbylu

  • *
  • Wiadomości: 5
  • Miejsce pobytu:
    Kielce
    • Moodler.pl
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #8 dnia: 2023.01.08, 19:43:01 »
Mam dokładnie ten Mapper Megaram (zrobiony przez Zaxona): https://tooloudtoowide.com/z-pamieci/msx-sd-mapper-megaram-512k/

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #9 dnia: 2023.01.08, 20:14:13 »
Hej Zbylu, no to masz ten sam co ja - też mam od Piotrka.

To co zalinkowałeś to wpis na moim blogu, wrzucam tam stopniowo informacje jak mi (oraz mnie - jeżeli ktoś czy sytuacja jak ta zgra się z tym, że jestem przy kompie i mam czas) się przypomni (bo przyznam się, że wolę Carnivore 2 albo MegaFlashROM SCC+ SD które też mam, tego mappera używam tylko do prostych rzeczy, albo do szybkiego wejścia w Nextora + jest na karty SD, nie na CF, nie na microSD jak pozostałe które mam).

Spróbuj tym wspomnianym loadrom'em, działa, dopisałem to info na dole wpisu na blogu. Multimente niestety pomimo fajnego działania jest średnio w stronę MSX1. SofaRun a raczej SofaRom (bo ten moduł wywołuje) z poziomu SofaRun też nie jest idealną metodą na odpalanie ROMów, co dobrze ilustruje przykład tej gry. Ja od dłuższego czasu używam czego tylko mogę tylko nie SR, wspomniany loadrom działa mi lepiej.
dużo sprzętu mało czasu.

zbylu

  • *
  • Wiadomości: 5
  • Miejsce pobytu:
    Kielce
    • Moodler.pl
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #10 dnia: 2023.01.08, 21:48:31 »
Pobrałem loadrom z podanego przez Ciebie źródła. Szczerze mówiąc wczytując ten rom poleceniem loadrom nadal nic się specjalnego nie dzieje (zrzut w załączniku). Loadrom się uruchamia, ekran mignie, szybko coś wyświetli i na końcu jest to co w załączniku. Nie wiem co źle robię, bo nie wyświetla się żadna wybieraczka plików, tylko od razu to co na załączonym pliku. Może wgrałem złą wersję? Albo do złego katalogu (zrobiłem katalog /loadrom w głównym drzewie i do niego wgrałem rom + loadrom).
« Ostatnia zmiana: 2023.01.08, 22:05:46 wysłana przez zbylu »

skoti

  • *****
  • Wiadomości: 745
  • Miejsce pobytu:
    Polska
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #11 dnia: 2023.01.08, 22:24:21 »
Na MSX1 loadrom nie zadziała z Nextora. Trzeba ten ROM załadować z MSXDOS 1. Ładujemy go przytrzymując klawisz 1 na starcie komputera. Ale na karcie musisz mieć dwie partycje. Jedna powinna być sformatowana jako FAT i na niej pliki MSXDOS1. Wgraj tam loadrom i rom. Powinno działać.

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #12 dnia: 2023.01.08, 22:27:59 »
Trzeba tą partycję sformatować jako FAT12 - FAT16 nie jest widziany przez MSXDOS 1
dużo sprzętu mało czasu.

skoti

  • *****
  • Wiadomości: 745
  • Miejsce pobytu:
    Polska
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #13 dnia: 2023.01.08, 22:32:23 »
Jeszcze jedno. Partycja max 32MB.

tooloud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3173
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • mydłem go!
Odp: MSX i Mapper Megaram
« Odpowiedź #14 dnia: 2023.01.08, 22:35:48 »
gorzej, FAT12 teoretycznie do 32MB, ale żeby był dobrze czytany przez MSXDOS 1 to zaleca się 16MB max. Gdzieś pisałem o tym na blogu - jest coś takiego w dokumentacji do MSX DOSa.
dużo sprzętu mało czasu.