Ktoś tez wymienił 74LS244 do joya na 74LS374, o ile dobrze widzę.
Patrząc na pinouty obu układów, Kempston stał się portem wyjściowym z rejestrem. Zapewne na U16 (74LS32) odcięto /RD i doprowadzono /WR.
Podłączając zewnętrzne zasilanie czasem jednak nie pomyl sobie polaryzacji + z - bo będzie pozamiatane ... 
Najlepiej sprawdzić omomierzem. Masę na PCB TC2048 jest łatwo znaleźć, choćby obudowa modulatora

A wszystkie układy są na 5V, więc nic się nie powinno popalić.
Z kolei brak 12V i -0,7V jest mało istotny, bo ani obraz nie musiał być kolorowy (o ile w ogóle komputer pracował z jakimś ekranem), ani wczytywanie z taśmy raczej nie było używane. Stąd brak elementów przetwornicy.
Najtaniej zgrać ROM u kolegi co ma odpowiedni programator, ale jeśli nie znasz nikogo takiego to Willem lub lepiej chiński TL866 wyjdzie chyba najtaniej do tego celu i przyda się też potem do innych retro sprzętów.
Willem? Ktoś jeszcze tego używa? Według mnie to upierdliwa i zawodna konstrukcja, nawet leży gdzieś u mnie, straciłem cierpliwość do tego badziewia

A TL866 jest teraz w cenie, odkąd paczki z Ali przechodzą przez kontrolę celno-skarbową :/