przerabiałem to w tamtym roku
nie wysyłałem dowodu bo również się z tymi zapisami nie zgadzałem, i drążyłem ten temat i payu jest instytucją finansową i oni mogą zbierać dane ale już allegro nie a skan dowodu nawet zamazany zakryty trzeba wysłać przez allegro, to samo jest z przelewy24
nie pamiętam już czy to z payu czy z przelewy24 ale weryfikację przeprowadzałem online przez kamerkę, da się tak, trzeba ich naciskać, kobita z jakiegoś tam działu certyfikacji umówiła ze mną na zdalną weryfikację i na takiej podstawie ją przeszedłem
i dowiedziałem się wtedy że ja jako przedsiębiorca będę weryfikowany co rok, była tym zdziwiona ale podobno w ich systemach taki mam status

tak to były przelewy24 z payu jeszcze nie miałem, im chodzi o ten zapis co poniżej
idą na łatwiznę, bo jak mają zweryfikować tożsamość na odległość? właśnie poprzez skan dowodu/paszportu
"Jesteśmy Instytucją Płatniczą i ustawodawca nakłada na nas obowiązek weryfikacji Klienta.
Powołując się na zapis ustawy AML:
Art. 34. 1. Środki bezpieczeństwa finansowego obejmują:
1) identyfikację klienta oraz weryfikację jego tożsamości;
2) identyfikację beneficjenta rzeczywistego oraz podejmowanie uzasadnionych czynności w celu:
a) weryfikacji jego tożsamości,
b) ustalenia struktury własności i kontroli – w przypadku klienta będącego osobą prawną albo jednostką organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej;
3) ocenę stosunków gospodarczych i, stosownie do sytuacji, uzyskanie informacji na temat ich celu i zamierzonego charakteru;
4) bieżące monitorowanie stosunków gospodarczych klienta, w tym:
a) analizę transakcji przeprowadzanych w ramach stosunków gospodarczych w celu zapewnienia, że transakcje te są zgodne z wiedzą instytucji obowiązanej o kliencie, rodzaju i zakresie prowadzonej przez niego działalności oraz zgodne z ryzykiem prania pieniędzy oraz finansowania terroryzmu związanym z tym klientem,
b) badanie źródła pochodzenia wartości majątkowych będących w dyspozycji klienta – w przypadkach uzasadnionych okolicznościami,
c) zapewnienie, że posiadane dokumenty, dane lub informacje dotyczące stosunków gospodarczych są na bieżąco aktualizowane.
Dokument można przesłać w wersji zanonimizowanej lub w zaszyfrowanym dokumencie. Możemy również zorganizować wideokonferencję, podczas której spiszę Pana dane z dokumentu tożsamości i poświadczę swoim podpisem. Proszę tylko o wiadomość, czy mogę wysłać link do spotkania, na jaki adres i kiedy może się takie odbyć?
"
i jeszcze ten art
Art. 37. 1. Weryfikacja tożsamości klienta, osoby upoważnionej do działania w jego imieniu oraz beneficjenta rzeczywistego polega na potwierdzeniu ustalonych danych identyfikacyjnych na podstawie dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby fizycznej, dokumentu zawierającego aktualne dane z wyciągu z właściwego rejestru lub innych dokumentów, danych lub informacji pochodzących z wiarygodnego i niezależnego źródła, w tym, o ile są dostępne, ze środków identyfikacji elektronicznej lub z odpowiednich usług zaufania określonych w rozporządzeniu 910/2014.
i to mogą robić tylko instytucje finansowe a podmiot prowadzący allegro nie jest taka instytucją można to sprawdzić