Autor Wątek: Joy Flash And SD ZX-81  (Przeczytany 11097 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Joy Flash And SD ZX-81
« Odpowiedź #15 dnia: 2024.06.26, 11:14:05 »
Bardzo dziękuję za informacje oraz doceniam Twój projekt, to bardzo fajny i prosty interfejs do ZX81.
Moja modyfikacja z kondensatorem na linii A15 może nie jest idealna ale dla mnie działa poprawnie. 😊
Prawdopodobnie dla kogoś innego nie będzie ona potrzebna ale u mnie rozwiązuje problemy ze stabilnością działania tego urządzenia.

Niecierpliwie czekam na nowszą wersję oprogramowania, może uda się tam jeszcze upchnąć jakiś sposób zapisu programów. 😉

Znalazłem 3 gry, które współpracują z Kempston I/F, żadna z nich nie działała. Dwa z nich zostały naprawione przez autora gry, jednak nie pozwolił mi na włączenie jego gier do flasha (jeśli ktoś chce, niech pobierze...).
Mógłbyś napisać jakie to programy działają z Kempston IF, będzie mi łatwiej je odszukać i przetestować.
« Ostatnia zmiana: 2024.06.26, 11:24:36 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

dikdom

• *
  • Miejsce pobytu:
    Budapest
« Odpowiedź #16 dnia: 2024.06.26, 11:26:44 »
Problem z SAVE jest taki sam jak powyżej: biblioteka FatFS jest duża. Aby wdrożyć SAVE, trzeba to zrobić
- zmodyfikuj oryginalny ROM (edition 3) dla wpisu SAVE
- przekompiluj bibliotekę FatFS z włączoną opcją rw
- skopiuj wszystko z 4000-7FFF do 8000-BFFF i skopiuj górną część fatFS do 4000-7FFF, zmapuj dolną część na 0000-3FFF
- wykonaj zapis (napisz kod, który poprawnie sformatuje zapisany plik binarny)
- cofnij wszelkie zmiany w 4000-7FFF i kontynuuj szczęśliwie... :)

Na szczęście wszystkie kody zostały opublikowane, więc jeśli ktoś poczuje przy sobie Moc, to jest to mój gość! :) (niestety nie zrobię tego)

---
The problem with the SAVE is the same as above: FatFS library is large. In order to implement the SAVE, one has to
- modify the original (edition 3) ROM, for the SAVE entry
- recompile the fatFS lib with rw enabled
- copy all the stuff from 4000-7FFF to 8000-BFFF and copy the upper part of fatFS into 4000-7FFF, map the lower part to 0000-3FFF
- execute the save (write the code that formats the written binary properly)
- revert any changes on 4000-7FFF and continue happily... :)

Fortunately all the codes are published, so if anyone feels the Force with her-/himself, then you're my guest to do so! :)  (unortunately I won't do it)

dikdom

• *
  • Miejsce pobytu:
    Budapest
« Odpowiedź #17 dnia: 2024.06.26, 16:36:41 »
...niestety nie mogłem edytować mojego poprzedniego posta, ale napisałem niepoprawną konfigurację sprzętu, która nie działała z żadnym z GAL, które próbowałem (5ns). W rzeczywistości tak było
issue 3, ULA: 2c210e i chip Motorola ROM.

I tak, próbowaliśmy z 5ns GAL, to nie pomogło. Próbowaliśmy wąskiej i szerokiej wewnętrznej pamięci ROM umożliwiającej wyjście GAL, ale to nie pomogło.

---

... unfortunately I couldn't edit my previous post but I wrote incorrect HW configuration that didn't work any of the GALs I tried (5ns). In fact it was
issue3, ULA: 2c210e and a Motorola ROM chip.

And yes, we tried with 5ns GAL, it didn't help. We tried the narrow and a wide internal ROM enable output of the GALs, it didn't help.