Coś ta klawiaturka nie chce działać. Ale mam wrażenie że jej działanie mi pomoże.
Prócz zasilania, 8 bitowej szyny danych i sygnału strobowania ( co zdaje się być podstawową metodą podłączenia klawy, takiej jak np. tej zbrojovki) używa jeszcze dwóch sygnałów : przerwania dla 8035 na którym zbudowana jest klawiatura oraz T0 również dla 8035.
A że coś tak nie miałem pomysłu jak dokładnie działa ta klawiatura to sobie rozrysowałem.
Co najmniej ciekawe rozwiązanie. Na szczęście posiadanie sprawnej klawiatury do MERY 79152 PC pomogło, gdyż to generalnie to samo z trochę innymi bebechami i protokołem komunikacji.
(Schemat na mocno początkowym stadium rozwoju).
Ale pora przestać się rozglądać tu i tam a czas się brać do trochę bardziej systematycznego podejścia. Tak na oślep trochę trudno, ale:
w momencie naciśnięcia dowolnego klawisza ekran przestaje scrollować a procesor się zatrzymuje. (Stan wejść i wyjść sterujących nie wskazuje na dokładną przyczynę, czy to żądanie przerwania, czy staje podczas próby czytania/ zapisu do pamięci czy co się u licha dzieje. Ale się zatrzymuje.