Autor Wątek: Leningrad 3 - w końcu uruchomiłem  (Przeczytany 7080 razy)

xangel

• *
  • Miejsce pobytu:
    PL
Leningrad 3 - w końcu uruchomiłem
« dnia: 2024.06.20, 14:27:11 »
Hej
Chciałbym się pochwalić, że w końcu uruchomiłem Leningrad 3.
Jakieś 2-3 lata temu dostałem płytkę PCB do tego projektu. Na szybko polutowałem i oczywiście nie ruszył. Od początku miałem przeczucie, że coś z nim będzie nie tak. Już lista plików, jakie dostałem z płytką przyprawiała mnie o dreszcze - plik Worda z poprawkami do sprawdzenia, lista odpowiedników TTL produkcji europejskiej itp. Tak więc walnąłem niedziałającego Leningrada "do szuflady", żeby czekał na "lepsze czasy" czyli moment, w którym będę miał odrobinę więcej czasu na uruchomienie.

Minęło trochę czasu i w końcu odpaliłem  to "dziadostwo" więc to trochę taki chwalipost, ale chyba warto, bo w polskim internecie nie ma nic na ten temat, a w rosyjskim wątek ma 37 stron. Przy okazji odświeżyłem sobie rosyjski :)

Tak więc najważniejsze dwie rzeczy:
- dać kondensatory 100nF pod pamięciami i ogólnie wszędzie, gdzie są przewidziane - bez nich nie działa :) Jakież było moje zaskoczenie...
- dać układy TTL 7474 z listy działających lub rosyjskie oryginały. Jest tam wiele wejść wiszących w powietrzu i wygląda na to, że nowe układy nie zawsze traktują takie wejścia jako jedynkę logiczną.

Załączam fotkę z układami, które posprawdzałem u siebie i posegregowałem ja na działające i niedziałające.
Dorzucam też listę scalaków, które zastosowałem u siebie.
Postaram się ogarnąć dobre fotki zmontowanej płyty, żeby było widać jakie układy zamontowałem. Wrzuciłem też materiały o Leningradzie na moją stronkę:
AtariPCB.pl

Jeszcze sugestia co do wyjścia Video - testowałem sygnał Composite Video na monitorze Samsung 940MW i telewizor ładnie łapie synchronizację w momencie wyświetlania obrazu z czarną ramką. Natomiast gdy wskoczy cały biały ekran z napisem Sinclair Research, wtedy monitor gubi synchronizację. Po podłączeniu do małego kineskopowego TV obraz jest poprawny.
Jak do tej pory nie udało mi się uzyskać obrazu poprzez wejście SCART tego Samsunga 940MW ale chyba już wiem dlaczego - trzeba oprócz sygnałów R, G, B doprowadzić sygnał CSYNC z 5 nóżki układu DD21.2
« Ostatnia zmiana: 2024.06.20, 14:43:21 wysłana przez xangel »

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Leningrad 3 - w końcu uruchomiłem
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.06.20, 15:48:47 »
Gratulacje :)
Do kolekcji jeszcze przydał by się Stalinogród 3  :P
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.06.20, 15:55:41 »
Gratulacje.

Nie rozumiem, dlaczego obwiniasz układach CMOS (serie HCT, AC z Twoje fotki oznaczone "BAD") o brak poprawnego działania, skoro ich wejścia wiszą w powietrzu (stan zabroniony). Z zasady ich działania jest to błąd konstrukcyjny i przy CMOSach należy wymusić na nich wejściowy stan logiczny (niski lub wysoki, obojętnie). To nie TTL'e z wewnętrznymi rezystorami podciągającymi do stanu wysokiego.

Co to układu TTL produkcji TI, jeśli pochodzi on od chińskiego dostawcy, na 99% jest malowanką z CMOSa i koło TTL'a nie leżał.

Do kolekcji jeszcze przydał by się Stalinogród 3  :P

Kolega miał na myśli Katowice?  :P
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

xangel

• *
  • Miejsce pobytu:
    PL
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.06.21, 13:35:10 »
Wydawało mi się, że układ serii S jest takim bardziej hardcore'owym TTL-em :)
Pozostałe CMOS-y to masz rację...
A ten 74LS74 Texasa nie pamiętam skąd mam ale raczej coś z tych: TME, Sławmir, SHOP-TVSAT Standby-shop albo jakiś inny z Allegro od kilku  moich ulubionych sprzedawców.

Mniejsza z tym, mam nadzieję, że to komuś pomoże w uruchomieniu. U mnie "ruskie" TTL-ki już siedziały na płycie i płyta nie chodziła. Postanowiłem wlutować kondensatory 100nF przy pamięciach i ruszyła :)
Wlutowywałem po jednym i sprawdzałem i w miarę przybywania kondów obraz z totalnej sieczki doprowadziłem do pełnego sukcesu.
Ogólnie szkoda, że nie ma tej PCB w jakimś "normalnym" formacie typu Eagle czy KiCad. Ja bym przerobił gniazdo joysticka, zasilania i monitora.
« Ostatnia zmiana: 2024.06.21, 14:44:03 wysłana przez xangel »

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.06.21, 14:52:14 »
Ogólnie szkoda, że nie ma tej PCB w jakimś "normalnym" formacie typu Eagle czy KiCad. Ja bym przerobił gniazdo joysticka, zasilania i monitora.
Są pliki produkcyjne, z których dałoby się łatwo odtworzyć projekt PCB w programie KiCad, ale te co znalazłem są do innej wersji płyty niż tą którą posiadasz.
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

xangel

• *
  • Miejsce pobytu:
    PL
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.06.21, 14:57:25 »
Tak, wiem, że są gerbery, za to nie wiedziałem, że KiCad potrafi je importować :) I tak nie jestem biegły w KiCadzie, wolałbym Eagle.
Wydaje mi się, że mam najnowszą wersję płytki, bo jak przeglądałem rosyjskie forum i tam po kolei na stronach były opisywane poprawki na przykład na soldermasce, to na mojej płycie wszystko było już poprawione.
Ale mniejsza z tym, po co miałbym budować kolejnego. A ten poleci albo do szuflady albo na jakiegoś OLX-a. Mam jeszcze Chrome i JustSpeccy128k i ten ostatni załatwia mi wszystko. Poza tym ostatnio odpaliłem DIY-A586 w wersji 1.9 i tam też jest rdzeń Spectrum.

xangel

• *
  • Miejsce pobytu:
    PL
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.09.25, 15:39:31 »
To jeszcze walnę posta pod postem:
Wkurzało mnie, że mam tylko czarno-biały obraz composite, a nie miałem za bardzo czasu walczyć ze złączem SCART (dużo kabelków).
Udało mi się podłączyć (i uruchomić) do Leningrada 3 interfejs ZX_RGBI2VGA-HDMI
https://github.com/AlexEkb4ever/ZX_RGBI2VGA-HDMI

Podłączamy sygnały:
F - noga 6 procka Z80
SSI - noga 1 układu DD21
KSI - nie podłączamy
I - noga 12 układu DD34
B - noga 4 układu DD34
G - noga 9 ukladu DD34
R - noga 7 układu DD34
Vcc - noga 16 układu DD34
GND - noga 8 układu DD34