Autor Wątek: Toastrack - problemy z pamięcią  (Przeczytany 5695 razy)

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
Toastrack - problemy z pamięcią
« dnia: 2024.07.08, 00:35:03 »
Cześć

Mam problem z pamięcią ZX Spectrum 128k, który dziwnie się objawia.
1. Uruchamiam ZX Spectrum Diagnostics Brendana Alforda i w trybie 128k wyrzuca mi błędy pamięci w bankach 0, 2, 4, 6, a jako winnego wskazuje układ IC20. Czasami zdarza się, że przy pierwszym uruchomieniu (na zimno) test pamięci przechodzi, ale później zawsze pojawiają się błędy w w/w bankach.
2. Uruchamiam Retroleum DiagROM Phila Rustona i tu żadnych błędów pamięci nie ma.
3. Ładowanie większych gier typu Knight Tyme, Amaurote odbywa się bez problemów, choć oczywiście nie wiem, czy korzystają one z problematycznych obszarów pamięci.
4. Wylutowałem IC20, ale wymiana nie zmieniła sytuacji.
5. Przełożyłem ULA do innego Toastracka i efekt przeniósł się na tamten egzemplarz, czyli wszystko wskazywałoby na ULA. Tylko, że wszystko wydaje się działać poza tym testem pamięci. Za bardzo się przejmuję?

Dodane po czasie:
Sam sobie trochę rozwiążę zagadkę: nie napisałem, że oba programy diagnostyczne uruchamiałem z mojego ulubionego interfejsu ZX Tester Zippa. Przed chwilą postanowiłem jeszcze wygrzebać pozostałe interfejsy diagnostyczne. Zacząłem od Dandanatora i o dziwo tutaj test Brendana przechodzi bez problemów. To samo gdy uruchamiam go z interfejsu ZX External ROM. Pojawia się więc nowe pytanie: co takiego robi tandem ZX Tester + ULA 7K010E5 (1985, 43 tydzień), że test pamięci się wykrzacza?
« Ostatnia zmiana: 2024.07.08, 01:04:51 wysłana przez m0b »

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Toastrack - problemy z pamięcią
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.07.08, 15:42:35 »
Ja bym na samym początku sprawdził napięcia i ich stabilność.
Albo też jest problem ze złączem krawędziowym.

Czy sam ZX 128 działa bez żadnych interface poprawnie ?
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.07.08, 17:21:18 »
Od napięć zacząłem, jest nowy stabilizator, nowe kondensatory, wymieniony tranzystor w przetwornicy, bo nie było 12V. Bez interfejsów pracuje normalnie. Nie jest to kwestia złącza krawędziowego, bo jak się ULA przełoży do innego Toastracka to tam pojawia się taki sam problem w trakcie używania ZX Testera.

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.07.08, 18:18:42 »
Zapuść demo wymagające 128K i korzystające z drugiego ekranu, a będziesz wiedział co jest nie tak.

Może być tak, że ULA dogorywa.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.07.09, 11:11:26 »
Próbowałem kilku gier, kilku dem (podrzuć może jakieś tytuły do sprawdzenia) - wszystko działa. Tylko test pamięci na ZX Testerze sprawia problemy.

pear

• Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.07.09, 12:31:54 »
Demo WHOLE. Jeśli będzie przewijać ekran bez zawieszania, to z pamięcią i przełączaniem banków jest wszystko w porządku.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

PABB

• Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.07.09, 17:01:09 »

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #7 dnia: 2024.07.10, 12:21:56 »
Demo WHOLE. Jeśli będzie przewijać ekran bez zawieszania, to z pamięcią i przełączaniem banków jest wszystko w porządku.
Jeśli chodzi o to demo, śmiga bez problemów.

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: 2024.07.10, 12:25:26 »
... rzuć okiem tutaj ;)
O! I to jest bardzo dobry wątek :) To należy do niego dopisać parę rzeczy: wygląda na to, że test pamięci odpalony z ZX Testera V3 też potrafi się niestety wykrzaczać. No i najlepsze: są Toastracki na których chodzi bez problemu. Wygląda na to, że ma to jakiś związek z ULA, skoro przeniesienie tej "niedziałającej" do wcześniej działającego komputera powoduje takie same błędy.