Cześć
Mam problem z pamięcią ZX Spectrum 128k, który dziwnie się objawia.
1. Uruchamiam ZX Spectrum Diagnostics Brendana Alforda i w trybie 128k wyrzuca mi błędy pamięci w bankach 0, 2, 4, 6, a jako winnego wskazuje układ IC20. Czasami zdarza się, że przy pierwszym uruchomieniu (na zimno) test pamięci przechodzi, ale później zawsze pojawiają się błędy w w/w bankach.
2. Uruchamiam Retroleum DiagROM Phila Rustona i tu żadnych błędów pamięci nie ma.
3. Ładowanie większych gier typu Knight Tyme, Amaurote odbywa się bez problemów, choć oczywiście nie wiem, czy korzystają one z problematycznych obszarów pamięci.
4. Wylutowałem IC20, ale wymiana nie zmieniła sytuacji.
5. Przełożyłem ULA do innego Toastracka i efekt przeniósł się na tamten egzemplarz, czyli wszystko wskazywałoby na ULA. Tylko, że wszystko wydaje się działać poza tym testem pamięci. Za bardzo się przejmuję?
Dodane po czasie:
Sam sobie trochę rozwiążę zagadkę: nie napisałem, że oba programy diagnostyczne uruchamiałem z mojego ulubionego interfejsu ZX Tester Zippa. Przed chwilą postanowiłem jeszcze wygrzebać pozostałe interfejsy diagnostyczne. Zacząłem od Dandanatora i o dziwo tutaj test Brendana przechodzi bez problemów. To samo gdy uruchamiam go z interfejsu ZX External ROM. Pojawia się więc nowe pytanie: co takiego robi tandem ZX Tester + ULA 7K010E5 (1985, 43 tydzień), że test pamięci się wykrzacza?