Autor Wątek: Przejściówka joysticków Sinclair: dlaczego nie działa?  (Przeczytany 5097 razy)

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
Historia jest generalnie skomplikowana.

Mam 128K Toastrack z interface'em DivMMC.  DivMMC ma 2 porty joya, w następujących konfiguracjach:

Kempston joystick + Cursor joystick
Sinclair 1 joystick + Sinclair 2 joystick
Kempston joystick + Fuller joystick

Z drugiej strony, Larek produkując JoyCarta, zrobił (podobnie do C64) dwuportową przejściówkę do ZX, dla gier wieloprzyciskowych.  Jednak zrobił to dla ZX +2/+3.  Sprawdziłem i one mają wyjście w standardzie Sinclair.

Więc dlaczego przejściówka nie zadziałała z moim DivMMC?  Próbowałem 3 pozycje jumpera/-ów jedną z których jest właśnie Sinclair / Sinclair.

Co robię źle?
ZX Spectrum 128K + ULAplus + Stereo + DivMMC /// Amstrad CPC 6128 + CRTC 0/1 + USB Floppy Emulator + Dandanator Elite+

tomi

• GTS
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: Przejściówka joysticków Sinclair: dlaczego nie działa?
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.07.14, 20:13:32 »
DiVMMC (ByteDelight) wspiera joysticki w standardzie Atari (Kempston), a za pomocą konfiguracji włączasz emulacje na podane standardy.
Podłączasz joy'a w niewspieranym standardzie przez DivMMC (Sinclair) i włączasz na nim emulacje na Sinclair, to nie może działać.
Spójrz na instrukcje:

https://www.bytedelight.com/wp-content/uploads/2020/06/DivMMC-EnJOY-PRO-ONE-Manual.pdf

"Compatible joysticks
You can use any 9-pin Atari compatible joystick or gamepads, with these exceptions:
- Sinclair SJS1 or SJS2 joysticks, which are not Atari-pinout compatible and can cause faults
- Wireless joysticks, since many seem to overload the joystick signals causing faults
Please know that for the Sinclair Joystick configuration, you still need an Atari-compatible joystick,
not a Sinclair SJS1 or SJS2 joystick!"

Czyli musisz użyć do joycarta carta atari classic, c64 classic lub zx spectrum kempston.
Aby wykorzystać carta ZX Spectrum Sinclair +2/3 musisz zaopatrzyć się w ZX Spectrum +2/+3  :D
« Ostatnia zmiana: 2024.07.14, 20:20:19 wysłana przez tomi »

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.07.14, 21:21:40 »
Okay dzięki, w międzyczasie Larek był łaskawy wyjaśnić również mailem.

Co mam:

Sinclair + Sinclair female (x2)

Co potrzebuję:

Przejściówkę Sinclair male > SJS female (x2)

Czy ktoś to sprzedaje może?
ZX Spectrum 128K + ULAplus + Stereo + DivMMC /// Amstrad CPC 6128 + CRTC 0/1 + USB Floppy Emulator + Dandanator Elite+

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.07.15, 10:35:52 »
Sprawdziłem i one mają wyjście w standardzie Sinclair.
Nie myl standardu joysticka Sinclair/Kempston, które wybierasz w programach i różnią się "protokołem" komunikacji z joystickiem, ze standardami Sinclair (SJS) i Atari, które różnią się "sprzętowo" (mają zamienione sygnały w gniazdach).

Niestety nie wiem, czy ktoś sprzedaje gotowe przejściówki, ale to w uproszczeniu przekrosowany przedłużacz joysticka. Czyli kupujesz przedłużacz, przecinacz, skręcasz kabelki i masz przejściówkę.
« Ostatnia zmiana: 2024.07.15, 10:49:58 wysłana przez m0b »

andy

• Miejsce pobytu:
    Kielce Wsch.
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.07.16, 21:34:41 »
Pod warunkiem, że przedłużacz ma odpowiednie piny żeby przekrosować.
pzdr
a.
POKE 35899,0  ZX 81, ZX Spectrum +, +2, Harlequin, ZX Max 48 & 128, Spider 48, Chrome 128, TC 2048, divIDE, CPC 464