Większość użytkowników napędów Microdrive czy to poprzez Interface 1 z ZX Spectrum, czy to też w komputeże Sinclair QL
prędzej, czy później zetknie się z problemem starzejącej się gumowej rolki napędowej w tych napędach.
Objawia się to tym, że taka rolka ślizga się po taśmie, co skutkuje zużyciem tasiemki kasetki Microdrive,
utrudnionym wczytywaniem oprogramowania, czy też w skrajnych przypadkach pojemnością 0 kb przy jej formatowaniu.
Długo szukałem rolki, która mogła by być zastępczą dla oryginału.
Rolki drukowane na drukarkach 3D wg. mnie do niczego się nie nadają, gdyż z uwagi na dokładność drukarek 3D nie trzymają wymiarów.
Miałem takowe od jednego z użytkowników niniejszego forum, które kupił on od kogoś, kto to wydrukował.
Napiszę tak, te wydrukowane rolki to całkowita porażka. Po zamontowaniu na ośkę silnika napędu Microdrive zachowywały się jak bąk dla dzieci.
Poza tym ich struktura była tak porowata, że groziła ona uszkodzeniami taśmy magnetycznej kasetki.
Można też było namoczyć stare - oryginalne rolki w bezynie ekstrakcyjnej, lecz to na długo nie pomagało.
Po prostu, guma tam zastosowana ma już swoje lata i jako taka podlega degradacji z uwagi na wiek i warunki atmosferyczne.
Właściwie przez przypadek - gdy szukałem rolki do magnetofonu - udało mi się znaleźć przybliżoną wymiarami rolkę.
Wymiary tej to - 6x5,5x1,35mm.
Problemem było tylko to, że wewnętrzny otwór na ośkę byż zbyt mały. Należy go poszerzyć do 2mm (przewiercić wiertłem 2 mm).
Zamówiłem partię, przewierciłem, zamontowałem i działa !
Problemy ze ślizgającą rolką zniknęły.
Kasetki, które formatowały się na 0kb czy też 30kb do 60kb, teraz formatują się na od 80 do 91 kb.
Oczywiście zależy to od zużycia danej kasetki.
Jest to wg. mnie efekt bardzo dobry.
Na zdjęciach pokazuję jaka jest różnica między rolkami.
Jest tam też screen z aukcji na aliexpress, gdzie kupowałem w/w rolki.
Można znaleźć bez problemu (nie daję linku-odnośnika, gdyż jest to niezbyt mile widziane na forum).
Jeśli ktoś ma zestaw Microdrive i chce się nimi jeszcze nacieszyć, polecam jak najbardziej wymianę tej rolki.