Autor Wątek: The Spectrum.  (Przeczytany 29795 razy)

Artu2tu

• Miejsce pobytu:
    Prawie Szczecin.
The Spectrum.
« dnia: 2024.08.24, 15:47:49 »
https://www.euro.com.pl/inne/retro-games-the-spectrum.bhtml

Nie wiem, jak Wy, ale ja raczej zamówię.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
Odp: The Spectrum.
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.08.24, 16:08:41 »
Zgodnie z opisem, może to być "pozłacana" replika Murmulatora w pięknej obudowie przypominającej ZX Spectrum  :D
Trochę drogie, jak myślę.

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.08.24, 21:14:35 »
Mozna kupic dla obudowy, ciekawe, czy pasuja folie  ;)

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.08.24, 22:03:07 »
Stare kompy przeżywają drugą młodość, a wraz z nimi dorośli dziś ich użytkownicy. A że w tym wieku zwykle ma się już odłożone nieco $$$, to co sprytniejsi próbują na tej fali zarobić.

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.08.25, 12:05:43 »
Rendery ładne, ale fizycznego produktu chyba jeszcze nie ma, bo do przedsprzedaż. Zestaw gier ciekawy i mam nadzieję, że załatwili sprawę ich licencjonowania, bo może wyjść chryja, tak jak było przy ZX Spectrum Recreated.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

Trahald

• **
  • Miejsce pobytu:
    Piaseczno
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.08.25, 14:15:55 »
Z licencjami zakładam że ogarneli. To nie ich pierwsza retro-maszynka, nie przypominam sobie żeby mieli jakieś awantury o licencje, choć przyznaje że aż tak ich nie śledze.
Cena też nie taka najgorsza, nowa obudowa z folią do gumiaka to już ponad pół ceny tego The Spectrum.
Mnie bardziej zastanawia co tam w środku za emulator będzie. I jak sobie będzie radził z demami.
ZX Spectrum+ (Stavi 128kB), FDD3000 (Stavi) 3,5' 5,25', divIDE

zaxon

« Odpowiedź #6 dnia: 2024.08.26, 15:45:26 »
Jakoś tak... jednak poczekam aż ktoś na tym pare dem zapuści i pokaże co to ma w środku  :D
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #7 dnia: 2024.08.26, 17:29:17 »
Spójrzcie prawdzie w oczy.
Przecież przeznaczeniem tego wynalazku nie jest pisanie programów w Basic-u, ani oglądanie demek! To jest konsola do gier i do tego się tylko nadaje.
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

Trahald

• **
  • Miejsce pobytu:
    Piaseczno
« Odpowiedź #8 dnia: 2024.08.26, 20:29:37 »
Spoglądając prawdzie w oczy to Spectrum to nie konsola  :P (Tak wiem że był ALF)
A bez joysticka lub pada w komplecie to i do grania się średnio nadaje, chyba że zaskoczą i ta klawiatura będzie dużo lepsza od gumiaka.

W środku pewnie jakiś ARM i wcale bym się nie zdziwił jakby był słabszy niż wszystko co do tej pory wypuścili, do emulacji Spectrum przecież dużo nie potrzeba,

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #9 dnia: 2024.08.26, 21:16:58 »
Spójrzcie prawdzie w oczy.
Przecież przeznaczeniem tego wynalazku nie jest pisanie programów w Basic-u, ani oglądanie demek! To jest konsola do gier i do tego się tylko nadaje.

Obawiam się, że możesz mieć rację. Czasy się zmieniły i chyba mało kto klepie kod na gumiaku. Środowiska na współczesnym komputerze plus kroskompilatory są do tego celu znacznie wygodniejsze. A jak ktoś się upiera na klepanie w basicu - to emulator.
Co do demek - dopóki produkt nie trafi w ręce użytkowników, nie dowiemy się, czy to się w ogóle do dem nadaje. Choć podejrzewam, że z czymś timingi będą zgodne, przecież dobrze znane emulatory na to pozwalają.
A co do gier...

A bez joysticka lub pada w komplecie to i do grania się średnio nadaje, chyba że zaskoczą i ta klawiatura będzie dużo lepsza od gumiaka.

Pewnie będzie zgodność z jakimiś popularnymi padami USB.
Zrobienie od zera dobrego pada/joysticka to jednak spore wyzwanie.

W środku pewnie jakiś ARM i wcale bym się nie zdziwił jakby był słabszy niż wszystko co do tej pory wypuścili, do emulacji Spectrum przecież dużo nie potrzeba,

Dokładnie tak. MCIMX233DAG4C (ARM926EJ-S) zastosowany np. w ZX-VEGA kosztuje w hurcie poniżej 10 dolców, plus RAM i flash prawie za darmo ;)
Być może poszłoby to na czymś jeszcze tańszym (ESP32), tylko nie wiem, czy zmieściłaby się obsługa HDMI, portów USB i klawiatury.
Czas pokaże pewnie ;)

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #10 dnia: 2024.08.26, 22:36:23 »
Może to Prima Aprilis ?
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

Trahald

• **
  • Miejsce pobytu:
    Piaseczno
« Odpowiedź #11 dnia: 2024.08.26, 23:03:13 »
Może to Prima Aprilis ?

Dlaczego? Jeśli dobrze licze to już 6 maszynka którą wypuszczają.

Pewnie będzie zgodność z jakimiś popularnymi padami USB.
Zrobienie od zera dobrego pada/joysticka to jednak spore wyzwanie.

Owszem, ale w poprzednich produktach nie mieli z tym problemu. Były joysticki, pad, myszka. Jak na razie zawsze na bazie istniejącego wzoru, od zera nie musieli, a czy dobre - działają  :D
Może nie wymyślili jaki wzór by się jednoznacznie kojarzył z ZX Spectrum. Zestawów 48k z joystickami chyba nie było?

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #12 dnia: 2024.08.27, 13:17:29 »
Watpie aby to byl nowy emulator, pewno dostosowali jakis istniejacy. W srodku raczej to jakis SoC niz CPLD, bo od razu ogarnia HDMI i USB.
Kluczem jest klawiatura - jak bedzie slaba, to komputerek nic nie wniesie w temacie. Pi400 w zestawie jest porownywalny cenowo, a mozna emulowac co sie chce.
No ale, swieta to magiczny okres, kieszonka sama sie otwiera  :D

Trahald

• **
  • Miejsce pobytu:
    Piaseczno
« Odpowiedź #13 dnia: 2024.08.27, 18:48:48 »
Wcześniej używali któregoś Cortexa. Podejrzewam że jedyne co zmieniają to obudowe i menu. Hardware pewnie zostaje ten sam.
W ichniej wersji C64 używali Vice jako emulatora, tu pewnie też jakis gotowiec będzie.

Klawiatura obawiam się że będzie w najlepszym wypadku na poziomie gumiaka - tak dla "real feel"  :D

A co do pisania programów, wyszła dzisiaj oficjalna zapowiedz i jest fragment o programowaniu w Basicu.
Na takiej klawiaturze i tak pewnie ograniczy się to do:
10 PRINT "Cuda"
20 GO TO 10

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #14 dnia: 2024.08.28, 19:04:50 »
Oficjalne ogłoszenie:
https://youtu.be/twO2ZOtcZug