Autor Wątek: Gry które mogłyby być hitem gdyby też powstały na ZX Spectrum  (Przeczytany 4898 razy)

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
Mass Effect
Kultowa już gra Action RPG, która ma rzeszę fanów na całym świecie i chyba nikomu nie trzeba jej przedstawiać.
Bazuje na fantastycznie wymyślonym uniwersum, gdzie każdy element lub postać ma ciekawie nakreśloną historię, którą odkrywamy wraz z postępami w grze.
Całości dopełniają świetne dialogi i wręcz kinowe przerywniki.

Czy taka gra mogłaby powstać na ZX Spectrum?
Myślę, że tak. Choć trzeba by pozbyć się niektórych mało znaczących misji i skupić się na głównej fabule kosztem jej nieliniowości oraz wielowątkowości.
I na pewno nie zmieściło by się to w 40KB. Trzeba by zastosować mechanizm dogrywania kolejnych etapów gry czy uproszczonych scen statycznych gdzie moglibyśmy rozmawiać z innymi postaciami. Zatem w grę wchodzą tylko nośniki "nie taśmowe".

Misje w lokacjach zamkniętych widzę w formie podobnej do gier z serii Renegade. Zaś misje na planetach gdzie trzeba by się poruszać łazikiem Mako w stylu Chase HQ. I dopełnieniem całości części zręcznościowych mogły by być etapy zrealizowane na podobieństwo np. R-Type.

Na koniec Moja wisienka na torcie. Grafika tytułowa, którą w większości sam zpikselowałem na podstawie posteru z wersji Mass Effect Legendary Edition.
Nie jestem grafikiem, więc proszę wybaczyć pewne "uproszczenia", choć myślę, że nawet po tak ograniczonej ilości pikseli rozpoznacie wszystkie postacie...  ;)

ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Gry które mogłyby być hitem gdyby też powstały na ZX Spectrum
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.09.10, 21:50:09 »
Dzięki, ArturM, rozmarzyłem się :)
Przechodzenie Mass Effectów to była dla mnie duża radość. I smutek, jak się już skończyło ;)
Fajna grafika!

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.09.10, 22:58:33 »
W takim razie i ja coś zaproponuję:

VVVVVV

Gierka świetna, trzymająca 8-bitowy klimat. Bardzo łatwo jest ją sobie wyobrazić pod Spectrum.
Kto nie grał, mocno polecam!

steev

• Miejsce pobytu:
    inode 42
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.09.10, 23:53:35 »
W takim razie i ja coś zaproponuję:

VVVVVV

Gierka świetna, trzymająca 8-bitowy klimat. Bardzo łatwo jest ją sobie wyobrazić pod Spectrum.
Kto nie grał, mocno polecam!
Z ciekawostek :
  • autor udostępnił źródła na githubie
  • ma śląską wersję językową
  • jeszcze nie grałem :D
Machines should work. People should think.

zielony64

• Miejsce pobytu:
    Nowa sól
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.09.13, 20:07:32 »
LIMBO powstało na c64, fakt że w wersji DEMO to może ta gra też powstanie :)