Autor Wątek: mercomp Kraków MERC-8 - ktokolwiek widział, ktokolwiek zna?  (Przeczytany 5380 razy)

RetroNora

• **
  • Miejsce pobytu:
    Polska
Heja,
wpadł mi w ręce zestaw kart od sterownika przemysłowego/ mikrokomputera MERC-8 wyprodukowanego przez mercomp Kraków.
Sądząc po datach produkcji scalaków system pochodzi z przełomu lat 80 i 90.
Mam karty opisane jako MUX-01 i MID-02 oraz MPFL-01. Te są opisane jako MERC-8.
Mam też dwie karty z Z80 - PSM/MPG-01, które opisane są już tylko nazwą producenta.

Karty Z80 nie są oznaczone nazwą MERC-8 ale no wyglądają spójnie z resztą kart, zakładam więc że to jest zestaw.

Jedna z kart wygląda inaczej od pozostałych jednakże jest tego samego rozmiaru oraz ma złącze do plotera w tym samym miejscu. Nosi ona logo producenta którego nie kojarzę oraz nazwę MM85.
ROMy z kart Z80 nie mają zawierają żadnej treści pomocnej w ustaleniu co to jest a ROM z MM85 wspomina coś o dyskietce IBMa 360K.

Niestety ramy ani plotera brak.

Ktokolwiek ma jakieś informacje co to może być, ewentualnie jakieś informacje o systemie MERC-8?
Dodam że jedyny trop w necie prowadzi do zdjęcia obudowy w instytucie wzornictwa przemysłowego ale zdjęcie jest uszkodzone:
https://fbc.pionier.net.pl/details/oai:biblioteka.zsz.com.pl:54

RetroNora

• **
  • Miejsce pobytu:
    Polska
Odp: mercomp Kraków MERC-8 - ktokolwiek widział, ktokolwiek zna?
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.10.04, 10:58:54 »
Nie wiem jeszcze zbyt dużo o konstrukcji tego ustrojstwa choć zdaje się to być jakaś modyfikacja standardu Multibus-1. Ale za to prawie na pewno wiem gdzie to pracowało.
Mianowicie w krakowskim laboratorium Fitotron czyli takiej komorze z automatyką przemysłową do prowadzenia badań nad wzrostem roślin ect.