Autor Wątek: Dzień dobrywieczór wszystkim! :)  (Przeczytany 4533 razy)

pi_nio

• **
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
Dzień dobrywieczór wszystkim! :)
« dnia: 2024.10.08, 11:16:28 »
Cześć!

Miło mi dołączyć do Waszej paczki! :) Czytam Was od jakiegoś czasu i często miewam opad szczęki jak dowiaduje się co ludzie ze starego sprzętu potrafią zrobić.
Bawiłem się od dawna emulatorami ZX Spectrum, C64, Amstrada, Amigi, ale to nie to samo co fizycznie sprzęt na biurku.
Jakiś czas temu mój kumpel dostał Amstrada CPC 6128 w wersji niemieckiej (Schneider) + zielony monitor, ale kumpel nie jest manualny i elektroniczny więc na mnie padło, żeby to doprowadzić do stanu używalności. Strasznie mnie to wzięło i dopadła mnie ekstremalna nostalgia. Co prawda sam nie posiadam jeszcze żadnego starego kompa, ale celuje w Amstrada 6128 właśnie - komp moich marzeń z dzieciństwa. Może jeszcze Oric-1 jak dorwę coś w przystępnej cenie.
Jako nastolatek bawiłem się Meritum, ZX Spectrum, C64, C116. Często jeździłem do Katowic, do Informiku (nie pamiętam dokładnie nazwy - harcerski klub komputerowy).
Sam miałem zacnego Orica-1 i pożyczałem czasami jakieś inne zabawki od zamożnych kolegów. W technikum miałem Amigę 500, a potem zaczęła się era PCtów i sen minął...
Teraz poszerzam wiedzę i siadam do programowania tego Amstrada - na razie na emulatorze, bo bawił się nim będę fizycznie tylko od czasu do czasu.

Dominik
Szczęśliwy posiadacz zasilacza do Amstrada 6128,  kabla RGB -> SCART, kabla do FDD i cudnego USB floppy Zaxona:) Moje marzenie: SAM Coupe ;_;

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Dzień dobrywieczór wszystkim! :)
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.10.08, 12:20:45 »
Cześć.

Fajne kasztany :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

pi_nio

• **
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.10.08, 22:46:05 »
..i żołędzie!  8) podobno żołędzie gorsze, ale co ja tam wiem...
Szczęśliwy posiadacz zasilacza do Amstrada 6128,  kabla RGB -> SCART, kabla do FDD i cudnego USB floppy Zaxona:) Moje marzenie: SAM Coupe ;_;

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.10.09, 00:37:45 »
Nie ma to jak trafić do grona wariatów co mają takie same odchyły jak my. ;)
Ale powiedz coś o tym Oricu bo to w PL wielka egzotyka. :)

pi_nio

• **
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.10.09, 14:00:12 »
Oric-1 niezły jest - mój pierwszy komputer. 6502 na pokładzie, RAMu mało, ale mi w latach 80tych wystarczało. Pisałem na to jakieś gierki arkanoidopodobne, space inwadersopodobne, demka ze 3 napisałem. Tryb graficzny o ile pamiętam był tam dziwny, bo dwie, albo trzy dolne linie i tak były w trybie tekstowym. Scrolle trzeba było robić na pamięci fontów, ale się dało. :) Niestety nie miałem żadnego dojścia do oprogramowania - miałem tylko jedną grę - Centipede. :D

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.10.10, 22:00:39 »
Schneider w pięknym stanie. Szkoda, że u nas Amstrady były bardzo na uboczu. Użytkownicy byli hipsterami, zanim jeszcze powstało to określenie :D

Oric-1 z kolei bardzo Spectrumo-Timexopodobny. Obudowa i klawiatura oczywiście, bo architektura zupełnie odmienna.