Witam,
Kontynuuje naprawę mojego zx spectruma 48k issue 2, miał on problem z pamięcią (nie wykrywał górnej pamięci) oraz z kolorami. Kilka wątków wcześniej jest ten temat ale tam działałem z pamięcią i był już on mocno przegadany. Pamięc naprawiona więc postanowiłem założyć nowy wątek (jesli można) doytyczący kolorów. Wiem że dostałem od was (słuszne) bęcki że robie to sam bez podstawowej wiedzy ale dałem finalnie radę. Niestety po drodze uwaliłem Ulę

ale duuzo się nauczyłem. Dla zainteresowanych opiszę co było problemem.
Na początku diagrom wywalał jedną pamięc wysokiego poziomu i 2 multipleksery. Wymieniłem pamięc pojawiał się nowa i pozostały 2 multipleksery. Wymieniłem kolejną i dalej pamięci inne się pokazywały + te same mulitpleksery więc wymieniłem multipleksery - to samo ale bez multiplekserów. Dalej po wymianie pamięci pokazywała się dalej jakiaś wadliwa (z jeszcze nie wymienionych) i tak zawężałem to wszystko aż wymieniłem 7 pamięci i test wyczytał wtedy wszystkie. Dziwna to awaria bo przedostatnia z wymienionych pamięci dawała błędy na inncyh (z tej samej serii być może sprawnych jeszcze je wszystki posprawdzam w testerze). Dla estetyki wymieniłem już ostatnią by wszystkie były z tej samej serii i tak historia naprawy pamięci dobiegła końca.
Teraz przechodzę do kolorów:
Na mojej płytce są te ptencjometry VR1 VR2 oraz TC1 i TC2.
Z instrukcji serwisowej wyczytałem że należy ustawić VR1 do 4 pinu IC14 aby miał 50miliVolt, a VR2 do2 pinu IC14 aby miał -50miliVolt. Problem w tym że u mnie VR1 ma w okolicach 5 volt i nie ma nawet opcji (nie da sie dokręcić) aby to zeszło do 0,050. Na VR2 też to są okolic 5 Voltów i to plus 5 woltów czyli na plusie w obu. Możecie mi coś zasugerować?
Aha, kręcenie tymi potencjometrami przestawia często kolor na zółty lub daje takie ręczowe paski płynące od góry do dołu albo wraca do czarno białych barw. I jeszcze założyłem composit moda więc modulator antenowy nie bierzcie pod uwagę.
Pozdrawiam,
Marcin
edit - włąsnie mi się udało użyłem oscyloskopu przy samym wyjściu i ustawiłem tem kolory XD.
Pozdrawiam was