Myślałem że M4 to po prostu płytka ze slotami, do których sie wkłada jakieś karty sprzedawane osobno. A samo w sobie M4 nic nie robi. Za leniwy jestem by tego szukać, ale może ktoś mnie wyprowadzi z błędu co ta płytka w sobie ma, np jakieś ROMy?
Co do uruchamiania demek, jest kilka baaaardzo długich filmów które wymagają setki albo i tysiące KB, są takie które chodzą tylko na Plusie, oraz takie które wymagają konkretnego CRTC, ale prócz tych wyjątków wszystko chodzi na 6128 lub na 464 +64K +Amsdos. Nie słyszałem o takich co by wymagały jakieś dodatkowe ustrojstwa. Nawet te demka które wydano na 3,5" dyskach 800K działają na ROMie z Amsdosem, bez potrzeby zmieniania go na Paradosa. Ten ostatni sie za to przydaje do robienia własnych składanek z gierkami, na dyskach 800K zamiast na standardowych 180K.
A była jeszcze taka przystawka o nazwie bodajże PlayCity z dodatkowym AY3 i DMA, wpinanym do M4. I pamiętam że jego konstruktor dłuuugo sie prosił by ktoś mu jakieś demko napisał które zrobi z tego użytek. Nie śledziłem tematu a pewnie już coś jest.