Autor Wątek: Sinclair QL na FPGA (i w emulacji)  (Przeczytany 1694 razy)

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
Sinclair QL na FPGA (i w emulacji)
« dnia: 2024.12.30, 22:07:50 »
Mam taki trochę nietypowy problem... Kupiłem sobie chwilę temu MiSTera i testuję jak wygląda zgodność różnych rdzeni z prawdziwymi komputerami głównie w kwestii dem. I dojechałem do QLa na którego, jak się zorientowałem, nie ma dem zbyt wiele - Pouet pokazuje raptem dwa "pełnoprawne" dema w tym Quantum Leap (https://www.pouet.net/prod.php?which=97019). Próbowałem to demo odpalić na MiSTerze i mam z nim problem - pod linkiem z Poueta jest zip w którym jest jedna wersja pliku .mdv (suma MD5 3cd7b519ba2815f9286794da4ddbff2e), pod przejściu do demozoo są dwa linki - pierwszy do frummel.org daje tą samą wersję co bezpośrednio z Poutea, drugi do scene.org daje innego zipa z inną wersją .mdv (suma MD5 48633bb6fd7a1f1a7ff4b17449cd013d).

Wersja ze scene.org rusza, ładuje dane (sam proces ładowania jest przy standardowych prędkościach dość wolny) wyświetla kolejne komunikaty aż dochodzi do "DELIVERING PAYLOAD" i w tym momencie idzie gdzieś w kartofle - na ekranie pojawiają się jakieś śmieci i demo jako takie się nie zapuszcza, choć system się nie zawiesza, bo te śmieci się zmieniają jakby cos tam pod spodem próbował robić.

Wersja z Poutea rusza, ładuje i odpala demo (rdzeń na MiSTera nie ma dźwięku, ale to pomijam), dochodzi do punktu w którym wyświetla na cały ekran "Tech revolution starts with QL" a potem jakby próbowało zacząć animować kolorowy sześcian i po chwili idzie w kartofle, ekran się wypełnia śmieciami i komp się rebootuje.

W związku z tym, że mam dwa różne obrazy i każdy się inaczej zachowuje chciałbym, żeby mi ktoś zweryfikował, czy któryś z tych obrazów rusza poprawnie na nextowym QLu (albo może prawdziwym QLu?...). Albo - jeśli ktoś ma odpalony chodzący emulator QLa do którego potrafi załadować plik .mdv (ja niestety poległem - linuksowe wersje, które udało mi się odpalić wydają się nie umieć w .mdv) to też byłbym wdzięczny za przetestowanie.

Bo nie daje mi to spokoju - czy winny jest felerny rdzeń (ostatni update miał co prawda w maju tego roku, ale nie widzę żadnego changeloga więc nie wiem co dokładnie się zmieniało) czy jednak może oba pliki są skaszanione...

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
Odp: Sinclair QL na FPGA (i w emulacji)
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.12.31, 11:45:30 »
No i problem się wyjaśnił... Rdzeń QL dla MiSTera instalowany domyślnie ma w komplecie ROM minerva+qlsd_ql - demo najwyraźniej go nie lubi. Po zmianie na jeden ze standardowych ROMów wszystko rusza (obie wersje pliku) i demo działa do samego końca.