Klona CPC-ITX ma i ja.

Było trochę zabawy i przygód z uruchomieniem bo składałem na elementach gównie z odzysku lub kupionych na Ali...
Wpierw była totalna martwica i zegarek 16MHz nie chciał się wzbudzić, z braku 74HCU04 dałem serię F lecz na tym nie wystartowało, dopiero potem znalezienie cudem innego układu z serii AC oraz lekka modyfikacja oscylatora przyniosły efekty.
Komputer nadal nie wykazywał oznak życia i w tym momencie padł mój ulubiony oscyloskop Tektronix'a.

W między czasie wygrzebałem z archeo jakiś inny oscyloskop i znalazłem problem z niskim poziomem na linii /RESET, winny okazał się pomylony układ bo zamiast 74LS132 wstawiłem 74LS32.

(ślepota starcza)
Teraz już ruszyło i pojawił się obraz, ale niestety czasami się pojawiał a czasami znikał jak obracałem laminatem, w tym momencie uświadomiłem sobie że chyba mam naderwany kabelek w moim module MP-1.
Był jeszcze problem z konwerterem klawiatury bo ATMEGA nie chciała się zaprogramować, jak się okazało była to malowanka, po kanibalizacji z Arduino nano klawiatura ruszyła.
Dodatkowo ATF/GAL z 7 zamówionych sztuk tylko dwa dawały się zaprogramować.
I tak minął emocjonujący wieczór a klon pracuje poprawnie.
Szkoda tylko że tak szybko bo bym miał zabawę na święta