Autor Wątek: Stacja dyskietek do ZX Spectrum +2  (Przeczytany 2059 razy)

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
Stacja dyskietek do ZX Spectrum +2
« dnia: 2025.01.08, 23:19:30 »
@zaxon
Piszę ten post z myślą o tym, że zaxon tutaj zajrzy i się wypowie :)

Więc tak, jak patrze na te wszystkie Twoje wynalazki, które są super, głównie z rodziny replik dla małego Atari, to pomyślałem, że zapytam. Może już nawet sam o tym myslales albo się nie danie tyle.

Czy byłbyś w stanie podjąć się próby przerobienia stacji Nintendo Famicom Disk System pod interfejs dla ZX Spectrum +2? Wydaje mi się, że uzywa on dokładnie tych samych rodzajów dyskietek tylko jakoś trzeba by ten interfejs RAM disk przerobić na Spectrumowy no i zasilanie tez juz tam jest tylko trzeba polaryzację odwrócić.

Tak z ciekawości i pytam bo moze być wiele innych przeszkód, których ja laik nie rozumiem. Gdyby jednak coś takiego się udało, to może da się zrobić dość budżetowa replikę stacji FDD dla ZXa?

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
Odp: Stacja dyskietek do ZX Spectrum +2
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.01.09, 01:17:23 »
Femicom nie używa takich samych dyskietek jak ZX+3 !!
3 cale w tych Nintendowskich dyskach to rozmiar zewnętrzny szerokości dyskietki, a wewnątrz foliowe kółko ma 2,8 cala. Tu masz ich obrazek:
https://en.wikipedia.org/wiki/Famicom_Disk_System#Games

A te dyskietki do CPC i ZXów mają folię o średnicy 3 cale a ich obudowa na zewnątrz jest szersza. Nie wiem przez jakie złącze jest podłączony ten napęd do Famicoma, ale kolejną wielką różnicą w nich jest to że przeciwnie do innych dyskietek które mają okrągłe ścieżki podzielone na sektory, to w napędach do Nintendo jest tylko jedna ale za to spiralnie zwinięta ścieżka. A poza tym nie sądzę aby tak rzadka i unikalna stacja jak ta do Famicoma była tańszą alternatywą do 8bitówek.
Jeśli zdobycie dysków lub napędu 3 cale do ZX wydaje ci sie kłopotliwe, a koniecznie chcesz prawdziwe dyski a nie wirtualne w Goteku, to polecam dyskietki 3.5 calowe. :)

PS.: Te Nintendoskie FDS są za to podobne do QD stosowane w maszynach do pisania Smith Corona.

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.01.09, 08:40:29 »
Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie ZorrO. Teraz wszystko jest już jasne i nabrało sensu. Szkoda, żę jednak aż tak się różnią.
No nic, chyba najtańszym rozwiązaniem będzie zakup +3 do tych celów (oczywiście mi nie potrzebne, pytałem głównie z ciekawości),

zaxon

« Odpowiedź #3 dnia: 2025.01.09, 09:17:12 »
Hmm, bez sensu trochę . Przecież interfejsów stacji dysków jest sporo. Maryjan co najmniej kilka zrobił, do wyboru do koloru. A z przeróbkami tak jak z remontami, prościej wybudować nowe niż stare przerabiać ;)
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #4 dnia: 2025.01.09, 10:19:29 »
Najprostszy interfejs FDD oraz chyba najtańszy znajdziesz pod ZX128+2A lub B czyli w czarnej obudowie.
Przy odrobinie wprawy można go sobie zrobić samemu.
Wyjdzie pewnie taniej niż zakup egzotycznego +3 a funkcjonalność taka sama.

Kolega Skoti wykonał ciekawy projekt kilka lat temu.
https://github.com/konkotgit/PLUS-2A-FDC-LIGHT

Wystarczy podłączyć napęd dyskietek 3,5” z PC lub 3” albo Gotek w jakiejś zgrabnej obudowie lub bez.
« Ostatnia zmiana: 2025.01.09, 10:42:38 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.01.09, 15:26:47 »
Dzięki, wygląda to ciekawie i tak, bardziej wole takie rozwiązanie niż +3 bo nie mam na niego miejsca a pewnie i tak tylko się chwilę tym pobawię :)

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #6 dnia: 2025.01.09, 15:36:34 »
Problem chyba nawet mi się sam rozwiązał bo ja mam +2 (szarak). Tam chyba i tak stacja dyskietek nie działa, prawda?

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.01.09, 15:57:30 »
Nie, to dla “czarnego 128” tylko, czyli +2A/B.
Dla “szaraka” musisz mieć inne kontrolery FDD.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #8 dnia: 2025.01.09, 17:17:46 »
Rozumiem, czyli nadal jest szansa aby jakąś stację dysków podłączyć do mojego "szaraka"? Super, dzięki za Wasze wpisy, poszukam, poczytam i zadecyduje co zrobić.