Autor Wątek: Joystick Sinclair SJS-1  (Przeczytany 3794 razy)

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
Joystick Sinclair SJS-1
« dnia: 2025.01.21, 08:38:47 »
Cześć,

czy ktoś z Was próbował może przerobić joystick Sinclair SJS-1 na mikrostyki lub inne podobne rozwiązanie?

Mam dwa takie i po wyczyszczeniu nawet działają tyle, że trzeba trochę siły użyć aby mechanicznie wcisnąć wypustki na płytce, co jest mało wygodne. Z "FIRE" natomiast trzeba wyczuć wciśnięcie guzika centralnie aby zaskoczyło. I tak sobie właśnie pomyślałem o jakiejś modyfikacji w nich. Ma to w ogóle sens, będzie działać?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
Odp: Joystick Sinclair SJS-1
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.01.21, 10:36:36 »
Z tego co widać to wystarczy wymienić/dodać blaszki  takie jak tu: https://allegrolokalnie.pl/oferta/blaszki-styki-joystickow-atari-amiga-quickjoy
Zobacz jak kolo zrobił na filmiku: https://youtu.be/kwTYRYm-2KY?si=a57wjSs2Fnv98o3N

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.01.21, 11:39:08 »
Dzięki za podpowiedź.
Rzecz w tym, że ja nie chcę tych blaszek bo one są całkiem sprawne u mnie. Folia, która je trzyma też jest jeszcze w bardzo dobrym stanie (podejrzewam, że były już wymieniane) Te rozwiązanie wymaga większej siły mechanicznej bo blaszkę musisz wcisnąć aby dotknęła płytki i przekazała sygnał. Stąd moje pytanie o mikrostyki. Może i głośniejsze ale nie wymagają dużej siły nacisku aby zadziałać :)

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.01.21, 19:49:54 »
Wiesz co, skoro masz sprawne blaszki i joystick działa, to po co to ruszać? Konstrukcyjnie i tak ten joystick jest spartolony i wykonany najtańszym kosztem... Lepiej zostawić jak jest i poszukać drugiego joya, a nawet zbudować coś samemu :) To oczywiście tylko moje zdanie, zrobisz jak uważasz ;)

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: 2025.01.21, 20:00:25 »
Dzięki za podpowiedź.
Rzecz w tym, że ja nie chcę tych blaszek bo one są całkiem sprawne u mnie. Folia, która je trzyma też jest jeszcze w bardzo dobrym stanie (podejrzewam, że były już wymieniane) Te rozwiązanie wymaga większej siły mechanicznej bo blaszkę musisz wcisnąć aby dotknęła płytki i przekazała sygnał. Stąd moje pytanie o mikrostyki. Może i głośniejsze ale nie wymagają dużej siły nacisku aby zadziałać :)
Problem polega na tym, że raczej nie znajdziesz mikrostyku tak płaskiego jak blaszka. A nawet jeśli, musiałbyś dobrać coś smd i jeszcze trafić nóżkami w styki na płytce. No chyba, że zaprojektujesz nową płytkę.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.01.21, 20:10:51 »
Mam taki joystick i u mnie pełni on rolę zabytku gablotkowego.
Do tego został stworzony :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #6 dnia: 2025.01.21, 20:53:25 »
Mam taki joystick i u mnie pełni on rolę zabytku gablotkowego.
Do tego został stworzony :)

:D

Swoją drogą, nie wiedziałem, że istniała czarna wersja tego joy-a. Mnie się trafiła w tamtych czasach ta paskudna, szara. Do czarnego +2A pasowała jak... ekhm...

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.01.21, 21:37:44 »
Chyba macie rację. Będzie ciężko znaleźć wspomniany mikrostyk, który się tam zmiesci plus moje zdolności elektroniczne nie wróżą raczej sukcesu. Tak więc postawie sobie oba joye w pudełeczkach, w gablocie na pamiątkę.

Co do nowego joysticka, co polecacie współcześnie?
Może być nawet z interfejsem bezprzewodowym, juz akceptuje takie rozwiązania.

Choć preferowałbym w pierwszej kolejności natywny port joysticka a potem dopiero standard kempston.

Z góry dzięki za sugestie

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #8 dnia: 2025.01.21, 21:40:25 »
Wiesz co, skoro masz sprawne blaszki i joystick działa, to po co to ruszać?
Przekonałeś mnie. Nie będę go ruszać, zostanie już taki na wieki :)

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #9 dnia: 2025.01.23, 15:21:32 »
Z nowych kontrolerów do retro to widziałem gamepady.  I coś pewnie od 8-bit DO.
Jeżeli chcesz jakiś joy to w allegro znajdziesz za około 70-120zł .
QuickShot i QuickJoy i ewentualnie Pyhton.
Może prościej jest kupić coś do SNESA i zrobić konwerter na system Kempston.
Powodzenia.

steev

• Miejsce pobytu:
    inode 42
« Odpowiedź #10 dnia: 2025.01.23, 15:58:59 »
Ewentualnie drukarka 3D w dłoń :)
Machines should work. People should think.

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #11 dnia: 2025.01.23, 16:48:49 »
Znalazłem coś takiego i rozważam. Będzie też do Atari - tyle, że to po standardzie kempston ale chyba przeżyję
https://allegro.pl/oferta/commotron-bezprzewodowy-pad-zx-spectrum-commodore-atari-amiga-joystick-16665840963

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #12 dnia: 2025.01.24, 10:17:08 »
Znalazłem coś takiego i rozważam. Będzie też do Atari - tyle, że to po standardzie kempston ale chyba przeżyję
https://allegro.pl/oferta/commotron-bezprzewodowy-pad-zx-spectrum-commodore-atari-amiga-joystick-16665840963

Joystick jako taki nie ma "standardu kempston" - fizyczne urządzenie zwiera ze sobą piny i nic więcej. W wypadku ośmiobitówek są to zwykle wtyczki/gniazd "Atari standard".

"Standard Kempston" to specyfikacja tego jak interfejs do którego wtykasz joystick będzie gadał ze Spectrum. Jeśli pad jest zgodny z pinologią Atari oraz nie wymaga dziwnych napięć, których nie ma na gniazdku interfejsu do którego będziesz go podłączał to powinien działać zarówno z interfacem Kempstona (również tym wbudowanym w Timexy) jak i dowolnym innym ze standardowym gniasdkiem.

A wypadku SJS-1 trzeba zmontować przelotkę krosującą sygnały ze standardu do SJS-1 i tyle. Np. coś takiego: https://www.spectrumforeveryone.com/technical/rewiring-your-23-joystick-ports-to-atari-standard/

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #13 dnia: 2025.01.24, 12:12:06 »
W domu mam też PAD w stylu Sega od Retro-bit - model RET00124.  Podobno pady z SEGI działają na speccy  ale nie jestem pewien ale u mnie działa tyle że za pomocą Dandanatora podłączonego przez moduł Multiply.
Podzdro
« Ostatnia zmiana: 2025.01.24, 12:28:12 wysłana przez pawelb »

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #14 dnia: 2025.01.24, 12:19:40 »
Pad od SEGA w Kempstonie czy ZX128+2 bezpośrednio nie zadziała bez odpowiedniego adaptera.
Nie sprawdzałem w Dandanatorze ale Sizif512 obsługuje standard SEGA bez problemu.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.