Autor Wątek: Witam  (Przeczytany 1525 razy)

raczyk

• *
  • Miejsce pobytu:
    Koszalin
Witam
« dnia: 2025.01.26, 16:34:05 »
Witajcie. 40 lat temu w 1985 roku miałem styczność z ZX Spectrum. Miałem wtedy 9 lat, a moja siostra w technikum elektronicznym pisała na ZX Spectrum na gumiaku prace dyplomową.
Komputer był wypożyczony i przez pewien czas wpisywałem na nim kod BASIC, stawiając swoje pierwsze kroki w tej umiejętności. Pojawił się Bajtek i przepisywałem listingi.
Później pojawił się w domu prezent z Niemiec - Commodore 64 - około 1986-1987 roku. Do 1992 roku gdy w domu pojawił się pierwszy PC, C64 umożliwiał mi zabawę oraz i naukę programowania w BASIC.

Dziś mam ZX Spectrum NEO kupiony w sklepie MUMIO.
ZX Spectrum NEO (MUMIO)

tomi

• GTS
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: Witam
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.01.26, 18:50:15 »
Witaj na forum :)

miałem podobne początki ZX Spectrum+ -> C64C -> C64C +1541II -> PC  8)

Czy planujesz rozszerzać swoje doświadczenia o oryginalne stare komputery (np. ZX Spectrum lub C64)?

Planujesz coś tworzyć na swoim klonie (Neo), czy raczej cieszyć się biblioteką dem i gier?  ;D

raczyk

• *
  • Miejsce pobytu:
    Koszalin
Odp: Witam
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.02.09, 11:45:03 »
Witaj,
z biblioteki wypożyczyłem trzy książki i przypominam sobie BASIC.
Szukam też najlepszego rozwiązania by uzyskać jak najlepszy obraz na monitorze, bo muszę konwertować sygnał z SCART na HDMI.
Więc pierwsze kroki to testowanie i poznawanie możliwości a mam ZX48/128/+3 i PENTAGON. Więc jest trochę możliwości.

Ściągam też gry i tworzę sobie kolekcję tego co jeszcze można pobrać.
Szykuje też ten sprzęt na spotkania retro by go pokazywać.

Bibliografia:
Kuryłowicz, K., Madej, D., Marasek, K., 1986. Przewodnik po ZX Spectrum. Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa.
Czyżo, E., Zawadowski, W., 1987. Pierwsze kontakty z mikrokomputerem ZX Spectrum. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.
Wacławek, R., 1987. Mój mikrokomputer ZX Spectrum. Młodzieżowa Agencja Wydawnicza, Warszawa.

ZX Spectrum NEO (MUMIO)