Będę wdzięczny za konkrety. Z góry dziękuję.
Odpiszę sam sobie dla potomnych. Dzięki użytkownikowi forum MSX-owego na FB, który wymyślił rozwiązanie, udało się posklejać w pełni działające rozwiązanie. Modyfikacja jest generalnie prosta w swojej większej części. Składa się na nią wymiana ROM-u i wymiana VRAM. Kroki są takie:
1. Odłącz nogę 14 układu ID63 od płyty i podepnij ją pod nogę 5 układu IC62. Ja to zrealizowałem wylutowując układ i podnosząc tę nogę ale równie dobrze można ją uciąć przy płycie i odgiąć do góry - co kto lubi.
2. Wyjmij kość IC51 i zastąp ją kością typu 27256 zaprogramowaną odpowiednim wsadem.
3. Wyjmij kość IC50. Przetnij połączenie między nogami 27 i 28 gniazda na płycie po czym połącz pin 27 tego gniazda z nogą 27 układu IC51. Załóż kość typu 27256 zaprogramowaną odpowiednim wsadem. Zamiast ciąć połączenia na płycie, wybrałem podniesienie nogi 27 i połączenie jej kynarem z nogą 27 kości IC51.
W tym momencie mamy ogarnięte ROM-y. Komputer powinien się w tym momencie poprawnie zabootować, chociaż z 16KB VRAM za dużo MSX2 w nim jeszcze nie ma. Jeśli chodzi o pamięć obrazu, potrzebujemy 4 kości pamięci 64K słów 4-bitowych ("uogólnione" 4464). Tu było trudniej ponieważ na mojej płycie są tylko 2 gniazda (wersja późniejsza płyty,
cost-reduced). Dlatego musiałem zbudować sobie na barana wieżyczki i połączyć piny CS kynarem z nogą 60 układu V9938 (IC37). Jeśli płyta jest starsza, posiada 4 gniazda więc nie trzeba takiej gimnastyki wyczyniać - wystarczy je obsadzić i dodać brakujące kondensatory (jest miejsce na płycie).
Komputer powinien od tej pory pracować normalnie. Mój poprawnie rozpoznaje carty (Carnivore 2, Mapper MegaRAM ale i kontroler FDD - aczkolwiek w tym trzecim wypadku nie umiem jeszcze uzyskać jednoczesnego dostępu do stacji wbudowanej - o ile to jest możliwe). Działa CP/M dla SVI-738 oraz oryginalny DOS dla tego komputera.
Ponieważ dodatkowa pamięć VRAM nie ma wpływu na pracę na oryginalnych ROM-ach, można w bardzo prosty sposób zrobić wersję dwusystemową - wystarczy wziąć kości EPROM typu 27512, wgrać w jedną połówkę oryginalne ROM-y, w drugą te dla MSX2 i jednym przełącznikiem dwusekcyjnym dwustanowym przełączać jednocześnie banki między ROM-ami MSX1 i MSX2 oraz połączenia nogi 14 kości IC63. Jedyne co mnie zastanawia to ile tracę
nie robiąc modyfikacji dwusystemowej

Kiedyś ją zrobię tylko kupię trochę bardziej filigranowy przełącznik niż ten który mam.
PS. ROM-y są te same co w poście @damik powyżej.