Autor Wątek: Timex 2048 ULA  (Przeczytany 4330 razy)

zaxon

Odp: Timex 2048 ULA
« Odpowiedź #15 dnia: 2025.02.13, 19:25:21 »
Oj tam, no przecież sie droczę z Łukaszem ;)

Ok, dziękuję za odzew, płyty dotarły, dzieki .  Działam.
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

zaxon

« Odpowiedź #16 dnia: 2025.02.21, 18:55:15 »
Tak daję znać z postępu prac bo widzę że jest spory doping ;)

Trzecia wersja płytki ULA jedzie z fabryki. Zmniejszyłem ją jeszcze. No i przeprojektowałem z użyciem części dostępnych w Europie a nawet w Polsce. Poprzednia wersja bazowała na częściach z Mousera ze Stanów , a ostatnio, cóż,  jest jak jest... Pierun wie czy pomarańczowa  małpa z brzytwą nie wprowadzi jakiegoś embargo albo ceł ?

Schemat   i spis części  na  stronie projektu od którego zacząłem , niestety wprowadzał i wprowadza w błąd. Choćby część zasilająca która jest niewydolna i  zasilanie do Xilinxa potrafi  pływać od 2.2 volta do 3.3 w zależności od temperatury  :)  .  Zmieniłem to. Podobnie bufory i złe wyprowadzenie zegara na Z80.

Montaż.

Płytka nadal jest lutowana bezpośrednio do płyty Timexa  . 4 rzędy pinów 1,27. Nie zmieniałem tego bo z mojego punktu widzenia, jeśli ktoś bierze sie za naprawę elektroniki i da radę wylutować oryginalne SCLD to i da radę zasadzić nowe.  Jeśli ktoś nie da rady, nie ma czym  ale chce zostać bohaterem, cóż... nie mój problem, sorry. 

Tu niestety nie dopasowałem jednak tego do pinów na płytce klonów Klaudiusza, Timmy która ma otwory. Nie z jakiejś złośliwości bynajmniej. Po prostu bardziej "skupione" piny są łatwiejsze do oblutowania w zwykłym Timexie. Może Klaudiusz przerysuje Timmy pod ten wymiar ? Jeśli nie to w Timmy też to ULA można zasadzić powierzchniowo.

Ale z płytą Timmy dopiero będę testował bo muszę ją sobie poskłądać. Niestety, starzeję się , dni robią sie coraz krótsze i doby na wszystko nie starcza;)

Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #17 dnia: 2025.02.21, 20:27:58 »
Trzymam kciuki i duże palce u stóp :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

KWF

• Moderator
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #18 dnia: 2025.02.22, 06:44:47 »
Super, z tego co piszesz, to już raczej z górki.

Schemat   i spis części  na  stronie projektu od którego zacząłem , niestety wprowadzał i wprowadza w błąd. Choćby część zasilająca która jest niewydolna i  zasilanie do Xilinxa potrafi  pływać od 2.2 volta do 3.3 w zależności od temperatury :). Zmieniłem to. Podobnie bufory i złe wyprowadzenie zegara na Z80.

Miałem podobne problemy z zasilaniem CPLD po zmianie na układ na 3,3 V w SCLD Q. Do wyjścia zegar do CPU (wprost z CPLD) dodałem pull-up 330R, tak jak piszą w instrukcji do Z80 oraz bufor (74LVC1G04) zasilany z 5 V dla zegara na złącze krawędziowe. Taka sztuczka zadziałała dla procesorów w NMOS i CMOS, działa też z DivMMC bez "polepszacza" sygnału zegarowego.

Tu niestety nie dopasowałem jednak tego do pinów na płytce klonów Klaudiusza, Timmy która ma otwory.

Zadaję sobie sprawę z ograniczeń przy tej wielkości płytki oraz kołkami o rozstawie 1.27mm. U siebie robiłem ze 4 podejścia i wyszło jak wyszło, bo i tak nie było standardu i innej alternatywy. W SCLD Q spodnia strona jest okupowana przez całą masę drobnicy, więc zmniejszenie płytki może być kłopotliwe. ALE, jeśli podesłałbyś mi pustą płytkę do zamiennika lub rysunek z wymiarami pomiędzy osiami rzędów kołków, to coś pokombinuję z Timmym, np. drugie otwory pod Twój zamiennik.

Jak działa wyjście na magnetofon i głośnik? Są różnice w poziomach stanu wysokiego dla BEEP i dla SAVE?
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

zaxon

« Odpowiedź #19 dnia: 2025.02.22, 15:24:44 »
Tu są wymiary gdzie ja dałem goldpiny, więc w zasadzie  w projekcie twojej płyty trzeba by je przesunąć bardziej do wewnątrz ?

Rezystor podciągający tez dodałem bo były problemy z niektórymi Z80. Z drugiej strony, kupowanymi nie wiadomo gdzie i skąd ;) I tu kolejna sprawa warta poruszenia . Na oryginalnych, Z80 montowanych w Timexach działa zgodnie z założeniami . Ale  nie jestem w stanie zapewnić że zadziała na każdym ż80 , tym bardziej że sporo Z80 dostepnych aktualnie ,  tylko wygląda jak z80...

KWF

• Moderator
  • Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #20 dnia: 2025.02.23, 07:03:58 »
Dzięki. Przyjrzę się w wolnym czasie.
KWF
-----

zaxon

« Odpowiedź #21 dnia: 2025.02.28, 16:04:59 »
Ok, kurier był, płytki przywiózł .... Zapowiada sie kolejny weekend walki z Timexami  ;) Mam nadzieję że już na gotowo . Optymistycznie zamówiłem więcej  :P

Johnny Red

• **
  • Miejsce pobytu:
    Portugal
« Odpowiedź #22 dnia: 2025.02.28, 19:32:01 »
looking forward for the result!

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #23 dnia: 2025.02.28, 22:13:20 »
Od dołu jednak trochę drobnicy siedzi.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

zaxon

« Odpowiedź #24 dnia: 2025.03.02, 16:39:01 »
Ok, wygląda że jest wszystko ok. Sprawdziłem też z rożnymi procesorami.

https://www.youtube.com/watch?v=JUbyaRAGzCI

Montaż tak jak pisałem, trzeba hotem wylutowac stare ULA, pady plecionką wyczyścić i wlutować zamiennik. Robota dosyć precyzyjna więc sugeruję obiektywnie ocenić własne możliwości w tym zakresie.

Pare sztuk wrzuciłem do siebie do sklepiku.

Na filmie jest w podstawce i trochę posmarkane ale tak musiałem zrobić bo to płyta testowa.

zaxon

« Odpowiedź #25 dnia: 2025.03.20, 18:39:19 »
Projekt zgodnie z licencją  przeforkowałem na mojego Githuba. W folderze ZAXON są gerbery i płytka w Diptrace. U mnie działa ale nie biorę żadnej odpowiedzialności za tę moją radosną twórczość w wykonaniu innych. https://github.com/zaxoniec/timex_scld

KWF

• Moderator
  • Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #26 dnia: 2025.03.23, 09:53:09 »
Dzięki za linka.
KWF
-----