Witam wszystkich użytkowników forum.
Po co tu przylazłem? Ano po wiedzę. W dawnych czasach, kiedy rządził pan w słonecznych okularach, pod wpływem panów w okularach z TV, którzy rozbudzali w każdy czwartek zamiłowanie do nowoczesnych technologii, ja także uległem czarowi skrzynek z guziczkami.
Po penetracji wszelkich komisów w okolicy udało mi się nabyć Atari 800XL. Po przerobieniu Neptuna 625 na monitor i zrobieniu przystawki turbo do Grundika miałem pierwszy system komputerowy. Tam zdobywałem pierwsze wprawki w Basicu. Przyznam, że do gier mnie nie ciągnęło. Mój kolega z pracy, który z komputerami maił już styczność na studiach i zaoferował pomoc w nauce programowania. On miał dostęp do komputera Spectravideo SVI-738. Boże jak ja mu go zazdrościłem, stacja dyskietek, CP/M z Turbo Pascalem, żadnego pieprzenia z magnetofonem, RS-232 na 8251, generator na 8253. Próbowałem taki zdobyć ale mi się nie udało. W roku 90 kupiłem IBM XT i potem poleciało .
Teraz rozbierając złom elektroniczny znalazłem procesor Z80, pamięci i tak mnie naszło aby coś z tego zbudować. Na początku na płytkach stykowych ale udało mi się kupić PCB, która umożliwia podpięcie Z80 do Arduino Mega. Wykorzystałem też TTGO ESP32 jako terminal, następnie pamięć.
Teraz zaczynam katować Z80-MCB2 . No i po 30 latam mam komputer z CP/M-em. Jestem też krótkofalowcem, wiec napisałem sobie program do logowania łączności, przeliczania locatorów. Budżet domowy na multiplanie. Książka telefoniczna w dBase. No i okazało się, że klawiszologia wordstara bardzo szybko mi się przypomniała.
Pozdrawiam serdecznie.