Jestem autorem tego projektu.
Moimi głównym celem było zbudowanie czegoś co by się zamknęło BOM w okolicy 25zł za sztukę. Początkowo miały to być tylko emulacja EPROM, czyli 32KB ROMow, ale jakoś dałem radę zoptymalizować kod by ruszyły mappery.
Najtrudniejsza była emulacja SCC, znalezienie czasu by wpisać dane do bufora podczas cyklu z80 nie należało do najłatwiejszych. Ale generalnie udało się. Przynajmniej dla tych kilku MSX, które brały udział w testach.
Nie jestem elektronikiem,więc uczę się na tym projekcie. Ciężko mi przychodzą elementy analogowe projektu, uczę się na błędach, więc póki co rezultaty są ok,ale jest też kilka rzeczy do poprawy.
Nie ma gwarancji że to urządzenie ruszy na każdej maszynie.
Póki co słyszałem, że projekt ma trochę problemów z OMEGA MSX. Niestety nie mam możliwości by zbadać dlaczego tak się dzieje. Cart działa jak jest w "slot extender" ale nie w main slot.
Problemy jakie mogą wystąpić to na przykład problemy z FAT32 w szczególności długie nazwy plików (jest możliwość przełączenia się na krótkie nazwy) Biblioteka jaka używam jest taka sobie, dokumentacja tylko po chińsku,a średnio mnie interesuje pisanie własnej.
Układ który używam do projektu był dobrany głównie dlatego, że jest RISC V (uczę się assembly) i jest tani. Układ ma 288KB flash podzielony na 256KB ma dane kartridża, 31.5KB na firmware i 0.5KB na zapisywanie konfiguracji.
Podobnie z wydajnością 144Mhz nie pozwala na zbyt wiele.
Generalnie wyciskam z układu wszystko co dałem radę.