Autor Wątek: Użytkownicy MERITUM, ilu nas jest?  (Przeczytany 835 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Użytkownicy MERITUM, ilu nas jest?
« dnia: 2025.03.22, 14:46:44 »
Zastanawiam się od jakiegoś czasu ilu jest obecnie użytkowników lub posiadaczy komputera MERITUM na naszym forum i w jakich są wersjach.
Wiem jedynie o kilku kolegach z tego forum, ale może jest nas więcej ?

Zacznę od siebie, moja kolekcja nie jest jakaś imponująca, bo niektórzy mają tego pewnie znacznie więcej ale mam obecnie 3 komputery Meritum w różnych wersjach oraz kilka dodatków do nich:

1. MERITUM 2 - sprawny w oryginalnej obudowie
2. MERITUM 2 NET - sprawny w wersji sieciowej (klient) w oryginalnej obudowie
3. MERITUM 3 - sprawny w wersji prototypowej, obudowa jest w trakcie realizacji
4. stacja dyskietek MERITUM - sprawna, wersja z napędami japońskimi i 64 KB RAM, oryginalna obudowa i plomba na PCB.
5. oryginalny kontroler stacji dyskietek - sprawna płyta (PCB) kontrolera FDD 1KB RAM, w wersji dla napędów Robotron (NRD)
6. klon kontrolera stacji dyskietek - sprawny, wersja kolegi MAXTECH + dedykowany interface.
7. modulator TV - sprawny w wersji prototypowej
8. zasilacz M1/M2 - wersja prototypowa, obudowa w stanie surowym (niemalowana), elektronika w stanie niekompletnym
9. zasilacz FDC - sprawny, oryginalny zasilacz stosowany w stacji dyskietek
10. drukarka D100 - oryginalna drukarka z zestawu M2 w obudowie metalowej, w stanie nieznanym (do konserwacji i uruchomienia w wolnym czasie)

Ciekaw też jestem w jakim stanie są te posiadane przez Was komputery, bo jak wiadomo ich niezawodność bywała dyskusyjna.  ;)

Czekam z niecierpliwością na Wasze chwaliposty.  ;D
« Ostatnia zmiana: 2025.03.22, 15:31:10 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

mkamzierczak

• SZUKAM: w sumie to szukam już tylko Jantar 0801 i ODRA jakaś jak się trafi :D
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • Wszystko się znajdzie, to tylko kwestia czasu...
    • Polskie Komputery
Odp: Użytkownicy MERITUM, ilu nas jest?
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.03.27, 05:40:18 »
Też się kiedyś zastanawiałem ilu jest użytkowników... to zgłosił się do mnie jeden :) Posiadacze Meritum chyba nie do końca chcą się dzielić tą informacją. Ja mam około 20 sztuk, praktycznie w każdej wersji i w sumie tylko ładne kompletne egzemplarze, większość działa. Do tego 3 stacje dysków z różnymi typami napędów  i jedna stacja w proszku, to znaczy mam płytkę sterującą, zasilacz, okablowanie, brakuje niektórych elementów obudowy. Mam plan to zrekonstruować... kiedyś :) Mam też Meritum 3 w nietypowej obudowie i Meritum 3 w obudowie fabrycznej. Mam też surową górę obudowy do Meritum 3 i pomalowany fabrycznie spód. Zasilacze do Meritum w trzech różnych wersjach. Z ciekawostek mam Meritum, które było sprzedawane w sklepach BOMIS i Składnicy Harcerskiej do samodzielnego montażu, który polegał na złożeniu całości do kupy, w sensie klawiatury i osadzenia układów. O takim typie egzemplarza dowiedziałem się od nieżyjącego już Henryka Piłko, który był dyrektorem technicznym zjednoczenia przez jakiś czas. Mam też egzemplarz Meritum I mod.2 w fabrycznym opakowaniu wyprodukowany przez ELWRO, tak to nie pomyłka. W końcowej fazie produkcji... kiedy to już MERA ELZAB był tak zajęty produkowaniem monitorów ekranowych, że nie miał czasu na produkcję MERITUM, produkcję tego mikrokomputera przeniesiono do Płakowic, gdzie przez krótki okres czasu ten komputer był tam składany do kupy. Świadczy o tym tabliczka znamionowa ELWRO, jak również przebita dokumentacja. Mam też kilka kaset oryginalnych z softem... dokumentację i jakieś broszury dla posiadaczy komputerów MERITUM. To tak w skrócie. Jest tego trochę. O drukarkach Mera Błonie nie wspomnę (mam wszystkie małe) i magnetofonach dedykowanych czyli MK232 i MK433.
Elkor Karat, Elwro 800 Junior, Elwro 800-2 Junior, Elwro 800-3 Junior, Meritum I, Meritum II, Meritum 3, ComPAN 8, MK45, IMPOL-II, Bosman 8, Elwro 500,  Elwro 600, Cobra, Elwro 801AT, Mazovia 1016, ITM PC 80, MERA 100, MERA 400, Mister Z80 MSA-80, MSM-1, Computex CX-80, IMZ-80

jack_świdnik

• Miejsce pobytu:
    Świdnik / Lublin
Odp: Użytkownicy MERITUM, ilu nas jest?
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.03.28, 07:43:35 »
mam meritum 1szt po renowacji i wisi na ścianie
oraz drukarkę D100M w stanie opłakanym ze szrotu
ale za użytkownika meritum sie nie uważam bo nigdy nie włączałem

moje marzenie: Timex 2048 128K