Zastanawiam się od jakiegoś czasu ilu jest obecnie użytkowników lub posiadaczy komputera MERITUM na naszym forum i w jakich są wersjach.
Wiem jedynie o kilku kolegach z tego forum, ale może jest nas więcej ?
Zacznę od siebie, moja kolekcja nie jest jakaś imponująca, bo niektórzy mają tego pewnie znacznie więcej ale mam obecnie 3 komputery Meritum w różnych wersjach oraz kilka dodatków do nich:
1. MERITUM 2 - sprawny w oryginalnej obudowie
2. MERITUM 2 NET - sprawny w wersji sieciowej (klient) w oryginalnej obudowie
3. MERITUM 3 - sprawny w wersji prototypowej, obudowa jest w trakcie realizacji
4. stacja dyskietek MERITUM - sprawna, wersja z napędami japońskimi i 64 KB RAM, oryginalna obudowa i plomba na PCB.
5. oryginalny kontroler stacji dyskietek - sprawna płyta (PCB) kontrolera FDD 1KB RAM, w wersji dla napędów Robotron (NRD)
6. klon kontrolera stacji dyskietek - sprawny, wersja kolegi MAXTECH + dedykowany interface.
7. modulator TV - sprawny w wersji prototypowej
8. zasilacz M1/M2 - wersja prototypowa, obudowa w stanie surowym (niemalowana), elektronika w stanie niekompletnym
9. zasilacz FDC - sprawny, oryginalny zasilacz stosowany w stacji dyskietek
10. drukarka D100 - oryginalna drukarka z zestawu M2 w obudowie metalowej, w stanie nieznanym (do konserwacji i uruchomienia w wolnym czasie)
Ciekaw też jestem w jakim stanie są te posiadane przez Was komputery, bo jak wiadomo ich niezawodność bywała dyskusyjna.

Czekam z niecierpliwością na Wasze chwaliposty.