Autor Wątek: Programy do kopiowania kaset  (Przeczytany 457 razy)

Radosław

• Miejsce pobytu:
    K-K
Programy do kopiowania kaset
« dnia: 2025.02.09, 18:42:34 »
(Wydzielone z wątku: MERITUM w Polsce)

MERITUM i pamięć kasetowa.

Szukam programu do kopiowania nagrań na kasetach dla MERITUM. Wystarczy opcja Kaseta-Kaseta.
Oczywiście może być coś dla TRS-80, byle tylko działało z MERITUM v2 (64kb).
Aby nie było - spędziłem sporo czasu szukając takiego programu po czeluściach Internetu,
niestety jest sporo programów i gier w j. Basic i  j. maszynowym  - jednak "zwykłego" programu do kopiowania nie zalazłem.
Program może być w pliku CAS, WAV - bez znaczenia, byle tylko działał z MERITUM . 

Ps. Nie było łatwo "zmusić" Meritum do współpracy z magnetofonem, ale to temat na osobny artykuł.
Oczywiście gdyby się trafiła oryginalna stacja dysków lub chociaż sam kontroler to chętnie bym kupił lub wymienił na inne RETRO-Graty :)   

« Ostatnia zmiana: 2025.04.01, 14:34:51 wysłana przez damik »

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Odp: MERITUM w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.02.09, 22:27:11 »
Sprawdź ten program, to do gier i programów na kasecie w formacie systemowym.
Wymaga więcej niż 16KB RAM.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Radosław

• Miejsce pobytu:
    K-K
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.02.10, 11:15:16 »
BINGO!
O to mi chodziło :)
Dziękuję serdecznie !
Chyba nie będzie w tym wiele przesady, jeśli stwierdzę że jesteś Skarbnicą Wiedzy o MERITUM!

Radosław

• Miejsce pobytu:
    K-K
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.02.10, 17:43:05 »

Program działa, właśnie go testuję.
Rewelacyjny w swojej prostocie.
« Ostatnia zmiana: 2025.02.10, 18:04:43 wysłana przez Radosław »

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #4 dnia: 2025.02.13, 00:56:40 »
A co robi Control?

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.02.13, 02:19:46 »
Cytując opis programu, opcja Control robi weryfikację (sprawdza) nagraną taśmę pod kątem błędów zapisu lub nośnika.
W mojej ocenie to średnio przydatne bo można po prostu potem wczytać program i sprawdzić czy się uruchamia, chyba że kopiujesz na raz więcej programów i nie chcesz za każdym razem wgrywać programu kopiującego od nowa.
« Ostatnia zmiana: 2025.02.13, 02:29:16 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Radosław

• Miejsce pobytu:
    K-K
« Odpowiedź #6 dnia: 2025.02.13, 11:07:05 »
Przyznam się, że przygotowując sobie składankę gier i programów na kasecie często wykorzystywałem opcję (C) ONTROL.
Po wczytaniu gry/programu instrukcją (L)OAD - [używałem PC-ta i programu PLAYCAS] i zapisaniu na taśmie (S)AVE używałem opcji (C)ONTROL.
Pozwala to na zweryfikowanie poprawności zapisu i w przypadku niepowodzenia ponownego nagrania na innym fragmencie taśmy bez konieczności ponownego wczytywania gry/programu.
Użyłem do zapisu starych taśm BASF, które to z racji wieku i wcześniejszego użytkowania mogą mieć uszkodzone miejsca na taśmie.
Na 90 minutowej kasecie miałem 2 przypadki niepowodzenia nagrania. Osobnym tematem jest, że większość nagrywanych plików była przeznaczona dla TRS-80 i nawet prawidłowo nagrane w 1 na 10 przypadków nie zadziałały.
Tak, czy inaczej warto było nagrać - w sumie 2 kasety by mój zestaw Meritum był "bardziej kompletny".

Jeszcze raz serdeczne podziękowania - Damik , za udostępnienie programu.  :)   

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Programy do kopiowania kaset
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.04.01, 14:26:06 »
Znalazłem jeszcze jedno ciekawe narzędzie do kopiowania programów (systemowych) na kasetach, nawet o tej samej nazwie co poprzedni ale większej funkcjonalności. ;)

Ten program dodatkowo wyświetla nazwę programu, adres początkowy, końcowy i punkt startowy.
Może to być przydatne podczas kopiowania nieznanych kaset bo dowiemy się jaką dany program ma nazwę oraz adres startowy.
Dodatkowo można też zapisać kopiowany program z funkcją automatycznego startu.

« Ostatnia zmiana: 2025.04.02, 00:05:30 wysłana przez damik »