Szukam układów graficznych, które pozwalałyby na podpięcie samodzielnie skonstruowanego komputera, pracującego pod CP/M (a więc na 8080/8085/Z80) do telewizora/monitora. W swoich dotychczasowych projektach używałem głównie TMS9918. Główną zaletą układu jest to, że posiada on własny VRAM na własnej przestrzeni adresowej, nie zużywa więc pamięci systemowej. Do tego implementacja jest stosunkowo prosta (zwłaszcza jeśli użyjemy pamięci SRAM). Niestety, chip nie obsługuje pracy w trybie 80 kolumn, co jest dość uciążliwe w przypadku CP/M.
W swoich bardziej "historycznych" projektach (np. komputer na MCY7880) użyję zapewne układu 8275, gdyż jest on najbardziej zgodny z realiami epoki.
Jednocześnie jednak rozglądam się za jakimiś układami, które mógłbym użyć w swoich pozostałych projektach. W tym wypadku priorytet mają dla mnie następujące kwestie:
- Prostota implementacji. Dobrze by było, gdyby układ pracował podobnie do TMS9918, czyli był dostępny dla systemu pod postacią kilku portów w przestrzeni I/O i posiadał swój własny VRAM, w osobnej przestrzeni adresowej. Żadnego współdzielenie pamięci i magistrali, żadnej zależności od DMA.
- Obsługa trybu 80 kolumn.
- Wystarczy tryb tekstowy. Z trybów graficznych i tak pewnie nie skorzystam.
Pierwszeństwo mają oryginalne rozwiązania z epoki, chociaż jestem w stanie też przyjrzeć się jakimś bardziej współczesnym rozwiązaniom, opartym o CPLD/FPGA. Nie interesują mnie natomiast moduły, gdzie karta graficzna jest emulowana software'owo na współczesnych mikrokontrolerze.
W tej chwili szukam ogólnych informacji o częściach, które mógłbym zastosować w swoich projektach płytek. Jednak nie wzgardzę też informacjami na temat istniejących modułów RC2014/RCBus, bo pewnie w końcu wrócę też do uruchamiania takich komputerków.
Istnieją może jakieś rozwiązania, które pozwalałyby na użycie komputerowego monitora z wejściem VGA w swoim projekcie?