Rozumiem jakby malowali na wszystkim WD1770, ale w innych przypadkach czy jest na przemalowaniu aż tak duży zarobek?
Popatrz na to od strony marketingu. Na wejściu mamy układy z demontażu - porysowane obudowy, losowi producenci, losowe serie, pokrzywione piny z resztkami cyny. Większość z tego zapewne nadal będzie działała, ale na pierwszy rzut oka widać, że to elementy demontowane z elektrośmieci. I teraz poświęcasz trochę wysiłku na wykonanie powtarzalnej (i łatwej w automatyzacji) czynności: prostujesz piny, cynujesz je przez zanurzenie w tyglu, malujesz górę na czarno i nanosisz jednolite oznaczenia laserem.
Efekt? Miałeś złom elektroniczny, a teraz masz na sprzedaż serię poszukiwanych układów retro w stanie fabrycznym. Magia.

Jak jesteś mniej uczciwy, to możesz jeszcze na przykład zrobić CMOS-a z NMOS-a. Dlatego ja wolę stosować zasadę ograniczonego zaufania. Zakładam, że jeśli na obudowie Z80 z Aliexpress mamy opis wskazujący na wersję CMOS 20 MHz, to w rzeczywistości będzie to coś starszego/wolniejszego. Takie układy wolę kupować u bardziej wiarygodnych sprzedawców. Jednak Aliexpress wydaje się dobrym źródłem starszych NMOS-ów, jeśli lokalni sprzedawcy akurat nie mają ich w swojej ofercie.
A dalej jest coś napisane czy to ostatnie zdanie w datashit? He he 
Moze powiesz gdzie sie podłącza monitor i jak komendą procesora ustawia się znak na ekranie?
Nie odpowiadaj i nie pogrąrzaj się.
Hmm... Czyli mam rozumieć, że 6845 bliżej do 8275 niż takiego TMS9918?
W takim razie jak wygląda kwestia współdzielenia pamięci? Na schematach z Internetu widać układ SRAM w pobliżu 6845. On nadal będzie zmapowany w przestrzeni adresowej CPU, czy można go traktować jako niezależny VRAM?