Tak, MP/M to fascynujący system operacyjny jak na swoje lata. Pamiętam swoje pierwsze wrażenia, gdy trakcie prac nad CP/Net zmuszony byłem go wdrożyć na jednym ze swoich komputerów jako serwer tej sieci (nie przekonywały mnie dostępne rozwiązania, w których tą rolę pełnił PC), i w trakcie poznawania jego funkcji dotarło do mnie "Chole.a, przecież ja siedzę przez 8-bitowcem!". Możliwość uruchamiania wielu programów, przełączanie się pomiędzy nimi, używanie kolejnej konsoli w podobny sposób robiło wrażenie, którego nigdy nie doświadczyłem używając "czystego" DOS na znacznie potężniejszych komputerach wiele lat później
Ja miałem bardzo podobne wrażenie, gdy po raz pierwszy dotarło do mnie jak wyglądało korzystanie z wieloużytkownikowych systemów operacyjnych do time sharingu, odpalanych na minikomputerach. Tylko to można jeszcze zrozumieć - duży komputer, w którym procesor zajmował cały moduł na sporej PCB (a więc nie był ograniczony tym, co można było upchnąć na kawałku krzemu na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych) mógł naprawdę zaoferować sporo mocy obliczeniowej. MP/M przenosi to zaskoczenie na zupełnie inny poziom, bo uzyskujemy bardzo podobny efekt za pomocą tego samego procesora, który był używany w milionach komputerów domowych (w przypadku systemów z Z80 z zewnętrznym MMU) albo jego nieco nowszej wersji (Z180).
Kolejna sprawa to łatwość dostosowania go do własnego sprzętu, budowa BIOS jest podobna do tej z CP/M 2.2, więc uruchomienie nie powinno sprawiać większych trudności. Uzyskano to dzięki okrojeniu BDOS3 z obsługi dysków, więc ich użycie wymaga dodania procedur deblock.
Czyli rozumiem, że kartę CF obsłużę w taki sam sposób, jak w moich obecnych komputerkach pod CP/M?
Teraz łyżka dziegciu w tej beczce miodu, data jego powstania to czasy gdy komputery posiadały niewiele pamięci (pełne swoje możliwości MP/M oferuje z 512kB RAM) więc jej obsługa jest mocno uproszczona w postaci banków, co realnie ogranicza możliwość uruchomienia do siedmiu programów CP/M z dostępnym TPA w wielkości 48kB, a to często bywa za mało (programy przeznaczone tylko dla MP/M są tylko ograniczone są dostępną pamięcią, więc tych może być ich uruchomionych więcej).
Na ten problem generalnie się nadziałem projektując moje komputerki pod CP/M. Naiwnie założyłem, że 48kB RAM-u w zupełności wystarczy i postanowiłem zostawić sobie 16kB EPROM w górnej ćwiartce przestrzeni adresowej. Założenie było takie, że będę tam trzymał bibliotekę procedur, z których będzie mógł korzystać BIOS, tym samym oszczędzając pamięć. Rzeczywiste oszczędności okazały się złudne, a ja zablokowałem sobie możliwość uruchamiania części software'u (nie działało m.in. Collosal Cave Adventure, na którym mi dość mocno zależało). Finalnie większość konstrukcji została potem przerobiona pod kątem ROM shadowingu.
To, że w MP/M nie będę w stanie uruchamiać tych programów to tylko drobna niedogodność - mam już do tego odpowiedni sprzęt.

MP/M to też większe wymagania sprzętowe niż w przypadku CP/M, obowiązkowa jest obecność układu typu CTC, podobnie jak menadżera pamięci obsługującego 16kB bloki lub MMU znanego z Z180.
Generalnie w każdej swojej konstrukcji staram się umieszczać jakiś timer zdolny do generowania przerwań. Nawet jeśli w chwili obecnej nie jest używany przez sam system, to może się przydać np. w jakiś programie.
Zresztą... Raczej nie będę się bawił w przystosowywanie którejś z moich obecnych konstrukcji na 8080/8085/Z80 do obsługi MP/M. Raczej zbuduję w tym celu zupełnie nowy komputerek. Właśnie na Z180, HD64180 albo (co najbardziej prawdopodobne) Z8018233ASC. Chyba nie chciałoby mi się po raz kolejny przebudowywać istniejących projektów z myślą o dodaniu MMU i większej pamięci.
Swoją drogą, czy MP/M może być bootowany bezpośrednio po starcie systemu? Pytam, bo niektóre materiały jakie znalazłem w sieci wskazywały, że był on odpalany z poziomu CP/M, już po jego uruchomieniu. No chyba, że to ja niewłaściwie zinterpretowałem jakiś fragment.
[/quote]PS. Z rodziną 6800 miałem krótką styczność, zbudowałem tylko moduł CPU na HD63C09, jeszcze w formacie RC2014 i nie próbowałem tam instalować żadnego z dostępnych dla tych procesorów systemów operacyjnych. Zadowoliłem się tylko BASIC. Niestety doba wprowadza pewne ograniczenia z ilością dostępnego wolnego czasu

[/quote]
Wydaje mi się, że mogłem kiedyś złożyć tę twoja płytkę na HD63C09. Ciągle czeka na eksperymenty.

Przy czym 6809 to już dość zaawansowany procesor z tej rodziny. Moja konstrukcja jest oparta na znacznie bardziej prymitywnym MC6802, który posiada właściwie identyczną architekturę i zbiór instrukcji z klasycznym MC6800. Tak więc w zakresie systemów i oprogramowania będę musiał szukać raczej wśród znacznie starszych i bardziej prymitywnych rozwiązań.

Na razie udało mi się na tym odpalić jakieś monitory pamięci, BASIC i trochę gier tekstowych po załadowaniu przez bootloader używający portu szeregowego.