Autor Wątek: Meritum z ELWRO  (Przeczytany 133 razy)

mkamzierczak

• SZUKAM: w sumie to szukam już tylko Jantar 0801 i ODRA jakaś jak się trafi :D
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • Wszystko się znajdzie, to tylko kwestia czasu...
    • Polskie Komputery
Meritum z ELWRO
« dnia: 2025.04.29, 00:49:53 »
Chciałem podzielić się z Wami informacją. Może to wydać się Wam zaskakujące, ale tak... Meritum było produkowane w ELWRO. Kiedy rozmawiałem o tym z nieżyjącym już Henrykiem Piłko, który był w latach 1979-1982 Dyrektorem Technicznym Zjednoczenia MERA to traktowałem to z przymrużeniem oka jako kolejną informację, która została przeinaczona. Ale... kilka lat temu w moje ręce wpadł taki Meritum, który był produkowany w ELWRO i do tego jest w oryginalnym styropianie. Komputer ten był produkowany w oddziale zamiejscowym ELWRO w Płakowicach. Od ludzi pracujących w tym zakładzie też słyszałem tę historię, a na dowód tego pokazuję zdjęcia tabliczek znamionowych Meritum z ELWRO. Damik o tym wiedziałeś? Ciekawe czy na EPROMach zmienili MERA ELZAB Meritum na ELWRO Meritum :D Komputera jeszcze nie odpalałem. Z zewnątrz nie różni się dosłownie niczym :)

Elkor Karat, Elwro 800 Junior, Elwro 800-2 Junior, Elwro 800-3 Junior, Meritum I, Meritum II, Meritum 3, ComPAN 8, MK45, IMPOL-II, Bosman 8, Elwro 500,  Elwro 600, Cobra, Elwro 801AT, Mazovia 1016, ITM PC 80, MERA 100, MERA 400, Mister Z80 MSA-80, MSM-1, Computex CX-80, IMZ-80

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Meritum z ELWRO
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.04.29, 10:47:08 »
Słyszałem o tym że Elwro produkował na licencji Elzabu komputery Meritum, bo w pewnym momencie Elzab z powodu dużego zamówienia na monitory nie wyrabiał się z produkcją tych komputerów.
Z tym że bardzo krótko i potem dość szybko zakończyli produkcję.
Dlatego Meritum w wersji Elwro jest w tej chwili kolekcjonersko dość cenny.
Z tego co wiem to wsady EPROM są takie same jak w Meritum z Zabrza.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.