Autor Wątek: Odbudowa CPC 464  (Przeczytany 287 razy)

KrisZX

• Miejsce pobytu:
    Wodzisław Śl
Odbudowa CPC 464
« dnia: 2025.05.04, 21:33:32 »
Wpadła mi w ręce obudowa do Amstrada CPC 464 wraz z kompletnym magnetofonem. Zastanawiam się nad odbudową komputerka stąd pytanie. Jak wygląda dostępność scalaków tych specjalizowanych czy da się je dostać lub zamienniki ? Poza tym czy są jakieś dostępne współczesne zaminniki PCB ? Fabyczny zamiennik PCB wiem że jest dostępny na Tindie. I jak z klawiatura czy jest jakiś zamiennik PCB pod klawisze MX cherry lub cos podobnego ?
Timex 2048, TI of TTL FDD35, Timex 2068, Chrome 128, Harlequin, Just Speccy 128

McArti0

• Moderator
Odp: Odbudowa CPC 464
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.05.04, 22:15:59 »
https://www.vretrodesign.com/collections/for-amstrad-cpc-computers

jeżeli chcesz to zbudować to ok. Ale jest dużo drożej niż sprawna płyta, lub komputer.

Reszta na ebay

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.05.05, 13:29:08 »
To zależy jak bardzo chcesz być bliżej  oryginałowi.
Popytaj Zaxon'a . On robił replikę ZX128k +3 jako emulator -  w obudowie umieścił murmurator i podłączył klawiaturę od +3 do rpi pico.
Może lepiej pobawić sie w DIY i uruchomić emulację amstrada zamiast oryginał - taniej i szybciej. :D

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.05.05, 15:49:01 »
Może akurat się kiedyś trafi jakaś uszkodzona oryginalna płyta na ebay czy Allegro lub OLX, wtedy po naprawie będziesz miał oryginalny komplet.
Mój CPC464 tak właśnie poskładałem z kilku rozszabrowanych sprzętów w różnym stanie rozkładu, jeden miał dobrą obudowę i szczerbatą klawiaturę ale bez płyty gł, drugi uszkodzoną płytę, niekompletną klawiaturę i połamaną obudowę a trzeci to była odłamana połowa górnej obudowy na części do magnetu, niestety nie zostało mi już prawie nic bo nadwyżki poszły dalej na handel lub wymianę ale za to skompensowały koszty zakupu tych trzech wraków CPC464 ;)
« Ostatnia zmiana: 2025.05.05, 15:56:45 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.