Standardowa procedura z ROMu, do wczytywania danych z taśmy "łyka" tylko pliki podzielone na bloki po maks 2KB i każdy jest poprzedzony jednostajnym sygnałem którego wysokość ustawia CPC na odbiór z odpowiednią prędkością. (Teoretycznie każdy blok może mieć inną prędkość wczytywania). No i nie ma żadnych mrugających pasków na ekranie. Takie dane zwykle są nagrane w tempie 1000 lub 2000 bodów. I choćbyś płynnie regulował prędkość przesuwu taśmy to się wczyta, o ile nie przekracza jakiś 3000 do 3600 tys bodów, (zależnie od jakości taśmy). A jeśli sygnał jest wygenerowany cyfrowo z pliku CDT do WAV lub MP3 to nawet do 20 000 bodów.
Choć pierwszy blok może zawierać binarke do odczytu danych w dłuższych blokach, w konkretnej prędkości (bez sygnału poprzedzającego) i/lub wyświetlającego paseczki na ramce. To oszczędzi czas na mniejszej ilości i to krótszych przerw miedzy blokami. Nie wiem czy to jest po Spectrumowemu.

Nawet jeśli tak, to to zależy od fantazji piszącego loader, a nie od tego czy to port ze Speccy.
Osobiście zetknąłem się tylko z jedną taką taśmą (Lemmings), z ok 10 z jakimi miałem do czynienia. I mam nadzieję że sygnał "nastawczy" poprzedza przynajmniej pierwszy z tych niestandardowych bloków, bo jeśli prędkość jest ustalona w binarce loadera, a nie w tym sygnale to takiego nagrania nie dałoby się wczytać z inną prędkością.