Obawiam się że na dział growy w CPC będzie zaglądać na tyle mało ludzi że wszystko się zmieści w jednym temacie.

Gry godne uwagi, hmmm ciężki temat, wolałbym go nie ruszać. Z punktu widzenia kogoś kto już się nagrał na Amidze i PlayStation i to tyle, że nawet na nich nie chce mi się już grać, to gry z 8bit trącą myszką i nie przyciągną na dłużej niż 5 min. A poza tym gusty są bardzo indywidualne, a nie dysponuję żadnymi statystykami sprzedaży ani listami przebojów na których by oddano więcej niż parę głosów. Ale mogę napisać tak:
Ostatnim rokiem w którym duże firmy software-owe tworzyły gry na CPC był 1993. A konkretniej w 1992 ukazało się ponad 50 gier.
W 1993 już tylko 9 - Ball Bearing, Bully's Sporting Darts, Help Inc., Nigel Mansell's World Championship Racing, Prehistorik 2, Robin Hood: Legend Quest, Super Cauldron, Wrestling Superstars, Zap't'Balls: The Advanced Edition.
W 1994 - 5 gier, wszystkie z Radical Software: Fluff, Masters of Space, Megablasters, Star Driver, Who Said That?
Potem od 1995 do 2005 nic. 2006 - Iron Sphere, Stranded. 2008 - Balloonacy, Star Sabre, Sudoku, 2009 - Orion Prime, 2010 - Sub Hunter.
Ta lista nie zawiera gier które się pojawiły jedynie w postaci elektronicznej tzn bez nośnika i okładki. Takich jak np. Black Land (97) czy Fres Fighter II Turbo (99). Zresztą te z ostatnich lat we wersjach okładkowych ukazały się w bardzo niewielkim nakładzie, dla kolekcjonerów liczących na to że po latach będą droższe i wcale nie są bardziejsze od tych które się okładek nie doczekały.

W wolnej chwili wyszperam parę takich i poświęcę im ze 2ie minuty a może i z 5 jak mi się obrazki lub muzyka spodobają i coś tu o tym naskrobię.

PS.: Posiłkowałem się listą gier z Wiki, których jest na CPC ponad 1900 (nie chciało mi się liczyć dokładnie), z ciekawości zajrzałem też na listę z C64 spodziewając się kilkakrotnie dłuższej a jest ich tylko ok 100 więcej niż na CPC. To czemu odkąd pamiętam zewsząd słyszałem że na Amstrada nie ma gier a na Commodora jest ich pełno?