Może kogoś zainteresuje:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=10911 - na razie w wersji 0.1 (a właściwie 0.001). Pewnie będę miał kilka(-naście, -dziesiąt, -set) pytań i będę oczekiwał odpowiedzi...
Na razie mam jedno:
1. Jaka jest maksymalna (i czy jest) długość linii ZX81 Basica? (ewentualnie linii PRINT)
Powoli sie przymierzam do stworzenia drobnego edytora do semigrafiki ATARI<=>ZX81 - oczywiście z fontami z tego ostatniego. Konwersja jest tam zamierzona najprostsza z możliwych, zamierzam generować (póki co) program (duże słowo) generowany co linię, typu:
1 CLS
2 PRINT "GRAFIKA - MAN TYLE LINII, CO ZX81"
99 STOP
I teraz prośba: pliczek ODIE.P z konkursu Yerzmyeya właśnie takma (przekłamanie w konwersji przez PC z kilkoma znakami) - czy dalibyście radę "wygenerować" kilka takich grafik do testów dla mnie (semigrafika tylko), z liniamii print nie dłuższymi niż długość pojedynczego wiersza? Chcę sprawdzić, czy konwerter na PC (p2txt, a właściwie ZX812txt) zawsze oszukuje na tych samych znakach, czy losowo? Bo wtedy mogę zamienić kody konwersji na Atari...
Oczywiście może się zdarzyć, że rozpracuję dokładnie format .p - wtedy nie widzę problemu w imporcie/eksporcie bezpośrednio via Atari