To stronka jednego z tubylców nawet nie pamiętam którego (oby mi to wybaczył) a sam ten kod na forum podawał.
http://cpcwiki.eu/index.php/Locomotive_BASIC że też od razu na to nie wpadłem.

Jeśli kojarzysz angielski to tu masz wszystko.
CPC 464 jako jedyny ma Basic 1.0 a pozostałe mają 1.1 bogatszy o kilkanaście komend i nieco inną składnię w kolejnych kilku.
ze 20 lat temu dużo pisałem w Basicu i z 1/3 komend nigdy nie potrzebowałem, za to często korzystałem z tzn. RSX-ów czyli dodatkowych komend doczytywanych z małego binarnego pliczku. Istnieje masa takich dodatków od 1ej do jakiś 20 nowych komend w zestawie, na wszelkie okazje. np.: Do wczytywania digitalizowanego dźwięku z taśmy, do wymawiania podanego tekstu, odczytu i zapisu pojedynczych sektorów i/lub całych plików, do przełączania banków pamięci albo używania ich jako RamDysku, do sprajtów, obiektów 3d, wyświetlania zegarka w rogu ekranu, wypełniania ekranu wzorami, do kompresji, do sortowania, do robienia menu i okienek, no po prostu cuda.

Szkoda że nie mam już tych kolekcji.

Co do porównania prędkości Basiców to pamiętam że w Atari XE był niewiele wolniejszy od CPC, a co do ilości rozkazów to chyba tylko w C128 i ZX+3 oraz GW Basic w PC czy jakieś Amosy w Amidze miały masę komend do wszystkiego, np. takie wynalazki jak pętle WHILE - WEND albo do obsługi przerwań AFTER i EVERY. Nie wydaje mi się by te przykłady z tej dyskietki były jakimś popisem Basica, obecnie jestem leniwym i niedouczonym typkiem nie to co kiedyś.

Zazdroszczę Spectrumowi że ma krzywe Beziera, a w CPC pojęcia nie mam jakby coś takiego zrobić.