Witam Szanowne grono.
Ostatnio powrocily wspomnienia o zx spectrum (mam takie flashbacki srednio co 5 latek).
Scene Speccy przedstawil mi kolega Drozol / The Interceptors. Wtedy obralem ksywke ADASOFT (Drozol nalegal zebym zmienil bo siara

)
Jednym z pierwszych demek jakie zobaczylem u Drozol'a bylo The Lyra II. Wtedy tworcy tego dziela byli dla mnie (7-mio klasisty) cudotworcami.
Od tamtej pory przestalem grac, nabylem AY'greka i siedzialem dniami i nocami ogladajac produkcje i marzac ze kiedys moze uda mi sie zaistniec na scenie ZX Spectrum.
Wtedy ciezko bylo juz dostac jakies kasety na ZX w 3-miescie i jedynie koles o ksywce "Bazooka" cos tam rozprowadzal.
Pamietam ze Drozol klnal na niego, ze ten obcina wszystko co sie dalo Macfacem/Masterfacem (dokladnie nie pamietam) ,
a sam posiadal 128k, gdzie gry od Bazooka mialy poobcinane bloki z muzyka na AY'greka...
Drozol wreczyl mi ksiazke o programowaniu Z80 w assemblerze i kazal sprobowac sil w przerobieniu jakiejs gry na wersje pod FDD3000.
Niestety, moj umysl za bardzo tego nie ogarnial. Probowalem swoich sil w ArtStudio, oraz Soundtrackerze, jednak chyba zadna dziedzina nie byla mi pisana.
Kiedy koledzy dawno juz mieli Amigi, PC. Ja dalej siedzialem na Timexie i ogladalem dema, ktore otrzymywalem od Drozola.
W koncu i na mnie przyszla pora, dostalem od wujka w spadku PC, a Timex polecial do kuzyna na wies, gdzie przelezal w szafie jakies 5 lat z powodu uwalonego interfejsu do stacji.
Sprzet odzyskalem po paru latach i wyladowal na allegro...
Obecnie chcialbym znow sprobowac swoich sil na maszynce i nie wiem czy bawic sie w emu, czy sprawic sobie moze jakis hardware.
Nie bedzie za duzo czasu, bo zona i 2 dzieci wymagaja sporo poswiecenia, ale w sobotnie wieczory/nocki, czemu nie

Jak na razie posadam telewizor LCD 19" ktory lezy na strychu i chcialbym go przeznaczyc wlasnie na podlaczenie ZX'a
Co byscie polecily kupic, zakladajac ze nie chcialbym przekroczyc granicy 1000zl i w miare kupic wszystko na allegro.
Domyslam sie ze bedzie polecany +2, a co dodatkowo do tego. Sprzet bedzie stal obok PC, takze w miare chcialbym zrezygnowac z tasm/dyskietek na zx i trzymac wszystko na PC.
Pozdrawiam i bardzo sie ciesze ze odnalazlem speccy.pl, mam nadzieje ze uda sie wszystkim wspolnymi silami wskrzesic polska scene zx spectrum.
I leci pierwsze lamerskie pytanie: Co to znaczy zmiescic sie w ramce/rastrze?