Tu nie chodzi o starość, problemy z pamięcią czy niechęć. Każdy ma inne predyspozycje i w innym kierunku rozwija się.
Ja urodziłem się w roku $07B5, mam $0A palców, w sklepie za kilo kiełbasy płacę $0F zł $63 gr. Już około $27 lat myślę i liczę w hex'ie.
Widząc taki lamerski zapis, jak poniżej, szkoda mi czasu na przeliczanie każdej wartości aby dowiedzieć czy nie ma przypadkiem skoków do ROMu ani modyfikacji zmiennych systemowych.

A wszystko przez to, że nie było netu, kiedy ludzkość wynalazła pismo, od prawej do lewej lub od lewej do prawej, ruch prawo i lewostronny, little i big endian. Ludzkość zgodnie ustaliła, że zegary będą kręciły się w prawo, bo Słońce i gwiazdy kręcą się w prawo wokół Ziemi
Przyzwyczajenia da się zmienić, w najlepszym przypadku kosztuje to trochę czasu. Skutki prób zmuszenia leworęcznego dziecka do pisania prawą, zna niestety niejeden psycholog.
Nie neguję całkowicie hex, nadaje się znakomicie do przerzucania równych dużych bloków kamiennych. Przy wyrobach jubilerskich dec jest niezastąpiony.