Autor Wątek: ZX48 PCB - projekt Kamino  (Przeczytany 80065 razy)

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
Odp: ZX48 PCB - projekt Kamino
« Odpowiedź #240 dnia: 2024.12.25, 08:18:17 »
Tu się schował...
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #241 dnia: 2024.12.25, 10:16:24 »
Wszystkie informacje (schemat, lista materiałowa, rozmieszczenie elementów) dla tej płytki są dostępne na PCBway. Link jest kilka postów wyżej.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #242 dnia: 2024.12.25, 12:13:36 »
Tak sobie czytam ten wątek… Hmm, czy ktoś ma wolną płytkę Issue One? :P

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #243 dnia: 2024.12.25, 12:41:15 »
Tak sobie czytam ten wątek… Hmm, czy ktoś ma wolną płytkę Issue One? :P

Ja mam tylko "wolne" płytki do zrobienia górnego RAMu do Issue One, gdybyś potrzebował.
Zaczynałem od TIMEX`a....

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #244 dnia: 2024.12.25, 22:37:25 »
Szybko poszło. Można powiedzieć, że projekt skończony. Jedyne co mi przeszkadza, to nieco pływające literki, ale nie wiem czy da się tak pokręcić trymerami, żeby było stabilnie. Jest też trochę zakłóceń na ekranie (obraz jest istotnie gorszy, niż na złożonej przeze mnie ostatnio płycie Issue 3 PABB`a).

Ale poza tym jest i działa. 48k też. Może troszkę popracuję jeszcze nad estetyką (nie miałem kondensatora 47pF, więc złożyłem 2 szt 22pF. Muszę też przemyśleć jeszcze chłodzenie. Albo zrobię modyfikację radiatora, albo po prostu założę przetwornicę TRACO. I jeszcze testy z popularnymi Interface`ami, żeby nie trzeba było po zamknięciu w obudowie znów tego rozbierać.

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #245 dnia: 2024.12.26, 08:30:18 »
Artefakty chrominancji na zielonym kolorze powinieneś nieco zmniejszyć dostrajając trymerem częstotliwość taktowania kodera kolorów.
Niestety ten Samsung jak robi up-scaling do FHD to bardzo rozmazuje. Ja często robię tak, że ekran z ZX-a puszczam na okno PIP i tam to jeszcze gorzej wychodzi.
Przy pracy pełnoekranowej polecam jednak zmienić format obrazu na 4:3 i pod żadnym pozorem nie używać trybu Film.
« Ostatnia zmiana: 2024.12.26, 08:41:54 wysłana przez ArturM »
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #246 dnia: 2024.12.26, 09:44:38 »
Artefakty chrominancji na zielonym kolorze powinieneś nieco zmniejszyć dostrajając trymerem częstotliwość taktowania kodera kolorów.
Niestety ten Samsung jak robi up-scaling do FHD to bardzo rozmazuje. Ja często robię tak, że ekran z ZX-a puszczam na okno PIP i tam to jeszcze gorzej wychodzi.
Przy pracy pełnoekranowej polecam jednak zmienić format obrazu na 4:3 i pod żadnym pozorem nie używać trybu Film.

Zdaje się, że trzeba to zrobić z oscyloskopem, a on leży w pracy. Ale jeszcze spróbuję tą operację dociągnąć do końca.

Co do Samsunga, to on mi bardzo pasuje, bo obsługuje wszystko co do domu zniosę. Jednak częściej, niż ZX-y podłączam PC-ty które obsługuję na co dzień.
Całe retro podłączam właśnie do niego i akurat te dwa obrazy porównałem. Wieczorkiem z ciekawości podłączę pod inny monitor i  porównam, ale obawiam się że rozpływane tło będzie również na innym monitorze.

BTW. Właśnie zobaczyłem jak ładnie udało mi się dobrać scalaki na rozszerzeniu pamięci - 82 i 83 rok :)

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #247 dnia: 2024.12.30, 21:08:42 »
Finał - nie mam pomysłu na nic więcej.

1. Zwiększyłem pojemności kondensatorów C5-C8 przy dolnym RAMie z nadzieją, że jailbary znikną, ale jedynie troszkę się zmniejszyły.
2. Wymieniłem TR1 i TR2 na BC547 - obraz stał się jaśniejszy. Biały jest biały, a nie brudno-szary.
3. Wywaliłem podstawki pod scalaki z miejsca na podłączenie płytki górnego RAMu. Podłączenie jest moim zdaniem pewniejsze.
4. Na pływanie nie udało mi się znaleźć recepty. Nawet jeśli uda mi się wyregulować trymery, tak, aby obraz był stabilny, to po minucie, czy dwóch fale powracają. Jest jeszcze pomysł na wymianę kwarców, ale póki co mam tylko stare, wylutowane rezonatory, więc raczej dochodzę do wniosku, że Duchy Widma tak chcą i ten typ tak ma.

Poniżej fotka połączenia płyty głównej z płytką RAMu. Dziękuję kolegom za pomoc. Płyta, żywa, sprawna i stabilna :)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #248 dnia: 2024.12.31, 06:51:41 »
1. Zwiększyłem pojemności kondensatorów C5-C8 przy dolnym RAMie z nadzieją, że jailbary znikną, ale jedynie troszkę się zmniejszyły.
W tej wersji płyty, ich likwidacja jest walką z wiatrakami.

2. Wymieniłem TR1 i TR2 na BC547 - obraz stał się jaśniejszy. Biały jest biały, a nie brudno-szary.
Skoro wymieniłeś te tranzystory, trzeba było wstawić o niższych szumach np. BC549/BC550. Jeśli biały jest biały, czy nadal widzisz różnicę pomiędzy normalnymi a rozjaśnionymi kolorami? Jeśli nie, wstaw tranzystory o mniejszym wzmocnieniu. Fabrycznie montowane ZTX313 miały wzmocnienie w zakresie 40-120 przy prądzie kolektora 10mA, a BC547 (bez literek) od 110 do 800 przy prądzie kolektora 2mA.

3. Wywaliłem podstawki pod scalaki z miejsca na podłączenie płytki górnego RAMu. Podłączenie jest moim zdaniem pewniejsze.
Zmieściłeś się w obudowanie? Lepszym rozwiązaniem byłoby wymiana zwykłych podstawek na precyzyjne i okrągłe kołki do nich.

4. Na pływanie nie udało mi się znaleźć recepty. Nawet jeśli uda mi się wyregulować trymery, tak, aby obraz był stabilny, to po minucie, czy dwóch fale powracają. Jest jeszcze pomysł na wymianę kwarców, ale póki co mam tylko stare, wylutowane rezonatory, więc raczej dochodzę do wniosku, że Duchy Widma tak chcą i ten typ tak ma.
Kwarców nie ruszaj, ten obwód ma duży dryft temperaturowy i żadne woo-doo nie pomoże. Dopiero od wydania 3 zlikwidowano go, przez wyrzucenie potencjometrów i trymerów.

Dziękuję kolegom za pomoc. Płyta, żywa, sprawna i stabilna :)
Gratulacje :) bo podobno to taki niedokończony projekt, który nie działa.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #249 dnia: 2024.12.31, 18:18:08 »
W tej wersji płyty, ich likwidacja jest walką z wiatrakami.

Zmieniłem na większe, zobaczyłem efekt i przyjąłem go do wiadomości. Więcej grzebać przy tym nie będę.

Skoro wymieniłeś te tranzystory, trzeba było wstawić o niższych szumach np. BC549/BC550. Jeśli biały jest biały, czy nadal widzisz różnicę pomiędzy normalnymi a rozjaśnionymi kolorami? Jeśli nie, wstaw tranzystory o mniejszym wzmocnieniu. Fabrycznie montowane ZTX313 miały wzmocnienie w zakresie 40-120 przy prądzie kolektora 10mA, a BC547 (bez literek) od 110 do 800 przy prądzie kolektora 2mA.

W sumie jestem zadowolony z efektu. Poniżej wrzuciłem fotkę poniżej. Widać różnicę w rozjaśnianych kolorach /logo DiagROM/. Oceń swoim wzrokiem.

Zmieściłeś się w obudowanie? Lepszym rozwiązaniem byłoby wymiana zwykłych podstawek na precyzyjne i okrągłe kołki do nich.

Bez problemu mieści się w obudowie. Solidnie się zapina i stabilnie "siedzi". Pierwszy rozruch był na zwykłych podstawkach. Miałem ciągle wrażenie, że płytki się zaraz "rozejdą". Może faktycznie podstawki precyzyjne i okrągłe piny byłyby lepsze, ale tego akurat nie miałem w magazynku.

Kwarców nie ruszaj, ten obwód ma duży dryft temperaturowy i żadne woo-doo nie pomoże. Dopiero od wydania 3 zlikwidowano go, przez wyrzucenie potencjometrów i trymerów.

Ewidentnie sytuacja jest dynamiczna, bo skoro mogę ustabilizować obraz, a on znów zaczyna płynąć z czasem, to nie ma szans na pełną stabilizację. TTTM :)

Gratulacje :) bo podobno to taki niedokończony projekt, który nie działa.

Szczerze Ci powiem, że jestem zadowolony. Projekt jak widać działa zgodnie z założeniami. Wiem, że jeden user też się szykuje do montażu - podsyłałem mu troszkę brakujących elementów. Mam nadzieję, że będzie relacjonował budowę do pozytywnego końca :)