No dobra, znowu mnie naszło...

Tym razem, choć nadal z głową w chmurach, wymyślam na niby klona modułowego.
Tylko sam do końca nie wiem, czego to klon

Za mniej niż 40 USD można kupić backplane z samymi gniazdami ISA, nie ma na tym żadnych scalaków, więc można dowolnie przypisać sobie funkcje do pinów.
Wtykamy więc pierwszą kartę... z procesorem. Z80 na początek, a jak to komuś mało, to może Z180, może eZ80, może R800, bo czemu nie?
Wtykamy drugą kartę... ROM, RAM, im więcej, tym lepiej

. Karta z prockiem niech się martwi, jak to stronicować.
Wtykamy trzecią kartę... No dobra, minimum to tryb terminalowy, więc karta ze złączem VGA, minimalna na AVR, trochę bardziej rozbudowana na Propellerze, albo jeszcze bardziej - na V9938 lub V9958.
Kolejne karty... FDC+CF, porty szeregowe, port klawiatury, może RTC. I coś dźwiękowego, tu wybór chipów jest ogromny.
I mamy platformę, która może być np. klonem MSX 2. Albo FDD3000. Albo samodzielnym bytem. Wszystko zależy od tego, co się wetknie...
Wiem, że są takie systemy, jak P112, RC2014 itepe. Ale albo nie ma do nich źródeł, albo są ograniczone do jakiejś predefiniowanej idei, albo generalnie jesteśmy zdani tylko na to, co oferuje pomysłodawca.
No i teraz... możemy ćwiczyć na tym rozmaite systemy operacyjne. CP/M 2.2, 3.0, MP/M, MSX-owy SymbOS, MSX-DOS, jakieś uzixy/fuzixy, OS-X, TurboTask RTOS (jeśli gdzieś się znajdzie pliki do nich). Jest tego trochę.
Ale pewnie i tak nikt poza mną nie odczuwa potrzeby klecenia kolejnego, nie wiadomo co i po co robiącego, cuda

. A pierwotny plan był jeszcze bardziej zawiły, bo jedno z gniazd miałoby służyć do wetknięcia płyty Spectrum 48K, co oznaczałoby drogą, customową płytę zamiast generycznego backplane'a, do tego kupa zawiłej logiki klejącej

No ale marzenia ponoć nic nie kosztują...