Troche zenujace ze probujesz w tym kierunku ten argument pchac, no ale skoro Twoj oryginalny sie kupy nie trzymal - bo nie potrzeba kupowac Nexta zeby na niego pisac soft - to raczej typowe forumowe odwracanie kota ogonem i piernikwiatrakowanie. Tak jak pudelka, "R&D", itepe, itede.
Uwielbiam jak ktoś linkuje do czegoś co przeczy jego tezie

w kwestii tego czy powinno się testować soft na realnym sprzęcie - popytaj ludzi, którzy kodują, ja już to mam za sobą włącznie ze zdziwieniem dlaczego coś nie działa co na emulatorze działało. Robiąc produkcję na dany sprzęt wg mnie a bardziej nawet wg tych z większym doświadczeniem MUSISZ mieć realny sprzęt do testowania.
"The Hollow Earth Hypothesis is a platform game for the 1MB ZX Spectrum Next.
It is an old school platform game developed during the kickstarter period of the Next (2017-2019) by Lampros Potamianos. Simon Butler kicked in during the project and revamped the graphics with his magic touch! The game was written using the Zeus-ish assembler, Cspect emulator and a 2A Next board. "
Na marginesie kwot - Next czyli 1500 zł to 50 kopii gier po 30 zł sztuka po odjęciu kosztów fizycznych elementów/podatku - wg mnie ani kokosy ani patologia zarobku, ot wacikowe patrząc na ilość czasu jak trzeba poświęcić. Nadal hobby. Więc serio nie rozumiem, dlaczego to takie oburzenie miałoby wywoływać. Dodatkowo - każda nowa gra to napędzanie sprzedaży sprzętu - chyba nawet średnio inteligentna osoba to rozumie. Tutaj Twórcy Nexta postawili na parę nazwisk - z czego chyba nie do końca te produkcje się pojawiły pomimo upływu czasu.
PS. paradoksalnie do tego co piszę bardzo mocno rozważam po raz drugi zakup Nexta.