Nie, nie tutaj chodzi o Schneidera 6128 w wersji klasik...Musiałbym mieć widocznie jakiś inny schemat kabla niż ten niemiecki schemat, bo u mnie to nie pracuje:
http://www.ulrich-cordes.de/cpc/image/cpcdisk1.gifKomputer mam po wymianie ROM-u, wstawiony Parados 1.1, ale on chodzi z Gotekiem doskonale, tylko nie mogę używać programów ambitniejszych od gier (a ja nie lubię gier), konkretnie chodzi mi o to że kiedy ładuję kompilator i edytor języka C (do nauki) HiSoft C to potrzebuję przy edytorze doładować CP/M z dyskietki, stąd chęć na stację, ale już mnie nerwy ponoszą.
Szczerze powiem że od zawsze korzystam z Ataryny a ten Schneider to przyszedł dość nieoczekiwanie - są czasami babole z interpretacją softu, ale takich baboli z kompem jak mam teraz z tym Schneiderem na ATARI (8bit i 16) nigdy nie ma. Tutaj widzę porównując , że dopasowanie czegokolwiek to kolejny kłopot. Chociaż z drugiej strony wiem że się da, ponieważ moja Mama pracowała w latach 80-tych na 6128 i pisało się wtedy masę programów w CP/M które nieźle chodziły i to przemysłowo , nawet praca w sieci komutowanej była...