Ja dzisiaj z nudów, bo mam L4 i nie mogę wychodzić z domu, odpaliłem to na banalnie prostym by Pera Putnik 8-bit CF interace. W zasadzie to tam jest tylko gniazdo CF i 74LS10, leżał mi taki IF odłogiem od kilu lat w szufladzie, bo sobie kiedyś zmajstrowałem i teraz może się do czegoś wreszcie przydać

Moja walka była dość okrutna by to ruszyło z tym IF, bo opublikowany image nie gadał mi z tym za cholerę

Komp widział partycje ale nie potrafił tego czytać i tylko sypał błędami odczytu.
Niestety mam wersję Spectrum+2A bez stacji dyskietek więc instalacja na czysto z DSK była nieco kłopotliwa

Dopiero kiedy sformatowałem kartę CF na moim Spectrumie i pozakładałem tam też ręcznie partycje tak jak mają być, następnie poprzenosiłem w PC do nich pliki z rozpakowanego image to wtedy, tadaaaa... zadziałało

Przerobiłem to sobie pod kartę CF 1GB, bo spokojnie się tam wszystko zmieści prawie na styk i nie zostaje też wiele niezamapowanej pamięci odłogiem.
W oryginalny image jest pod CF 2GB z czego połowa jest niezamapowana partycjami.
Nawet fajnie to śmiga, mogło by być troszkę szybsze i można by tam jeszcze dodać sterowanie kursorami klawiatury dla tych co nie mają myszy czy sprawnego joya.

Jeśli ktoś by chciał to mogę udostępnić moją wersję image ...