jesli pozwolisz Piotrze(PABB) to wtrace swoje trzy grosze ...
popieram Twoje zaangażowanie w odtworzeniu laminatów do ZX, niemniej skupiasz się na odtworzeniu sciezek , przelotek z dokaldnoscia do setki milimetra - a nie bierzesz pod uwagę czegos co się może wydawac bardzo prozaiczne.
1. wersja 1 i 2 chyba nie posiadala soldermaski - wiec wykonanie pcb w chinach chyba będzie kłopotliwe - 2 firmy odmowily mi kiedyś wykonania bez soldermaski- może uda Ci się ich przekonać.( w Polsce zrobia - ale zobaczysz ile będzie kosztowało wykonanie - około 150 pln dokumentacja ) a potem w zaleznosci od ilości sztuk - jak zmieścisz się w 50 PLN za sztuke - będzie super
Po przeklikaniu się dopiero przez jedną stronę, już widzę, że z tą dokładnością do setki milimetra będzie ciężko
To co chcę zrobić, to odtworzenie płytek z ZXów, jednak nie za wszelką cenę - nie będę umierał za brak soldermaski czy "gładką" stronę spodnią bez pozostałości po lutowaniu na fali

Wystarczy na razie dokładne rozmieszczenie elementów, brak zmian w schemacie - tak jak pisałem w jednym z innych wątków, chciałem mieć możliwość złożenia dokładnej kopii gumiaka na nowych częściach

A przy okazji może się czegoś nauczyć... Nie zapominam też o planowanej wystawce

Masz Janusz całkowitą rację w tym, że 100% odwzorowanie może być koszmarnie drogie - a przez to raczej nieopłacalne... Ale jak już będą pliki, to można się bawić na całego i szukać innych rozwiązań

2 wersja 3-4 ma soldermaske tworzona za pomocą farby ( odtworzenie tak ' PASKUDNIE POLOZONEJ' nie będzie tak latwe) - chyba będziesz musial sam to wykonać
Właśnie się męczę z 3B - żeby zrobić jako taki skan musiałem papierem ściernym zdzierać tak dużo cyny, żeby płyta leżała możliwie blisko szyby. Masakra jakaś ;P
Struktury po lutowaniu i tak teraz nie odtworzę, będzie musiało być "nowocześnie"

3 wersja 5-6 tu nie będzie chyba większych problemów
ISS6 idzie na drugi ogień

Już mam porobione skany z "dziewiczej płytki

"